Választási győzelemre készül Kurz

Csupán a koalíciós partner kiléte a kérdéses, a győztes személye nem a jövő vasárnap sorra kerülő osztrák parlamenti választások előtt közzétett felmérések szerint. A májusban kirobbant Ibiza-botrány láthatóan nem gyakorolt nagy hatást a választópolgárok döntésére.

2019. 09. 17. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs hatással az osztrákok pártválasztási preferenciájára a májusban kirobbant Ibiza-ügy, amelynek következtében lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki posztjáról a szabadságpárti (FPÖ) Heinz-Christian Strache – derül ki egy friss felmérésből. A Die Presse napilap által hétfőn közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 63 százalékát egyáltalán nem befolyásolta a botrány, és csupán 18 százalék mondta azt, hogy más pártra voksol, mint a legutóbbi, két évvel ezelőtti parlamenti választások alkalmával.

Májusban egy két évvel ezelőtt készült videófelvétel szivárgott ki Heinz-Christian Strachéról, amelyen egy ibizai villában egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek ajánl támogatásért cserébe közbeszerzési megbízásokat. A botrány nyomán Strache lemondott mindkét posztjáról, a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció pedig felbomlott. Az előre hozott választásokat jövő vasárnapra írták ki.

A legfrissebb felmérések az ÖVP sima győzelmét vetítik előre, a szavazatok 35 százalékát szerezheti meg a jobbközép párt. A szociáldemokraták támogatottsága eközben 22 százalék, a jobboldali Szabadságpárté 20, a Zöldeké 11. A kérdés tehet az, kivel köt majd koalíciót Sebastian Kurz. A Die Presse szerint a legnépszerűbb forgatókönyv az ÖVP, a Zöldek és a liberális NEOS párt összefogása – ezt a megkérdezettek 29 százaléka támogatja. A második helyen, 27 százalékkal a néppárti–szabadságpárti együttműködés folytatása áll. Sebastian Kurz augusztus elején azt mondta, egyetlen pártot sem zárna ki a lehetséges koalíciós partnerek közül. Szerinte az FPÖ-vel folytatott kormánykoalíció tartalmi szempontból nagyon jól működött, annak ellenére is, hogy neki „sokat kellett kiállnia”.

Az ÖVP mindenesetre, az előző kormány munkáját folytatva, továbbra is nagy hangsúlyt kíván helyezni Ausztria identitásának megőrzésére és a szélsőséges iszlám elleni küzdelemre – erről Karl Neuhammer, az ÖVP főtitkára beszélt múlt pénteken, amikor bemutatták a párt új választási plakátjait. Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője pedig a balratolódás veszélyére hívta fel a figyelmet. Óvta a választókat a multikulturalizmustól, amelyben Ausztria elveszítheti a saját kultúráját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.