Váratlan helyről jött örökség

Valószínűleg az egyik legnagyobb politikai adományát kapta a Sinn Féin ír republikánus párt, miután kiderült, egy angol szimpatizánsuktól másfél millió font szállt rájuk annak halála után. Az úriember a hagyatékot fricskának szánta a politikai intézményrendszer ellen.

Mártonffy Attila
2019. 09. 15. 7:25
Sinn Fein commemorate the centenary of the Irish 1918 general election by posing for a recreation of an iconic photo taken outside Government Buildings on this day 100 years ago in Dublin
A republikánusok korabeli választási plakátját felidéző felirat Fotó: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Valószínűleg az egyik legnagyobb politikai adományát kapta a Sinn Féin ír republikánus párt, miután kiderült, egy angol szimpatizánsuktól másfél millió font szállt rájuk annak halála után. Az úriember a hagyatékot fricskának szánta a politikai intézményrendszer ellen.

A Sinn Féin ír katolikus, republikánus párt tisztelettel adózott a tavaly Wales­ben 82 éves korában elhunyt angol Billy Hampton emlékének, aki végrendeletében legalább 1,5 millió fontot (560 millió forint) hagyományozott a pártra. Hampton a The Guardian brit lap szerint a politikai intézményrendszer elleni tiltakozásul döntött ily módon utolsó akaratában. A Sinn Féin Dundalkban tartott éves rendezvényén Mary Lou McDonald, a párt elnöke kijelentette, nem kommentálja a Hampton szellemi állapotáról szóló spekulációkat azzal kapcsolatban, hogy az angol őket tette meg örökösének, és a végakarat végrehajtását is a pártra bízta.

– Nem tudom, ki volt Billy Hampton, de azok szavaiból ítélve, akik ismerték őt, számomra az derül ki, hogy Hampton a politikai rendszer elleni súlyos kritikaként döntött az adományozásról. Minden bizonnyal olyan szervezetet látott a Sinn Féinben, amely teljes mellszélességgel kiáll az ír egység mellett, és elkötelezett harcot vív a jelenlegi politikai rendszer ellen – mondta McDonald.

A republikánusok korabeli választási plakátját felidéző felirat
Fotó: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Hampton elektromos eszközök javításával foglalkozott a Kent megyei Rainhamben, s úgy tett szert vagyonára, hogy jelentős összeget örökölt apjától, akinek Cambridge megyében voltak ingatlanbirtokai. Barátai szerint dühös volt a hatóságokra, amelyek állítólag megakadályozták, hogy apja teljes, hétmillió font értékű ingatlanvagyonát örökölje. Az egyik barát, Dave Morton a BBC-nek nyilatkozva elmondta, Hampton úgy érezte, senki sem törődik vele. Azzal, hogy vagyonát a Sinn Féinre hagyta, egy utolsót akart nevetni a politikusok képébe. A barát szerint Hampton azért küzdött nagyobb örökségért, mert egy ­ideig pszichiátriai kezelés alatt állt.

Egy még 2000-ben kelt levélben ezt írta: „Azért, mert mentális ­problémáim voltak, mindenki azt gondolta, őrült vagyok, a dilis Billy, akinek nem szabad elhinni egy szavát vagy sorát sem. Bocsánat, de Anglia volt az, amely a Sinn Féin karjaiba lökött.” Hampton birtokát 2,5 millió fontra értékelte a ­walesi hagyatéki bíróság. A Sinn Féin két részletben kapta meg a másfél milliós adományt.

Az 1905-ben alapított Sinn Féin egyaránt aktív az Ír Köztársaságban és Észak-Írországban. Történelmileg az IRA politikai szárnyának tartották, ám a párt az 1990-es évektől kezdő­dően elhatárolódott a Nagy-Britanniá­ban terrorcsoportnak nevezett félkatonai szervezettől. A Sinn Féin Észak-Írország legnagyobb köztársaságpárti, az Ír-sziget egyesülését támogató tömörülése, jelenleg 27 képviselője ül a 90 fős északír parlamentben. A brit parlament alsóházában hét képviselőjük ülhetne, de a brit fennhatóság elutasítása miatt nem vesznek részt a törvényhozás munkájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.