Véget ér a szükségállapot, jön a szabad élet Spanyolországban 

Véget ér a fél éve tartó szükségállapot Spanyolországban. Ennek értelmében a régióvezetők nem korlátozhatják tovább az emberek szabad mozgását, mégis akadnak területek, amelyek fenntartják az intézkedések egy részét. A kormány nem dolgozott ki akciótervet a következő időszakra, így most nagy a zűrzavar a szükségállapot utáni korlátozásokat illetően. 

2021. 05. 08. 11:11
null
Valencia, 2019. december 11. A felkelõ nap fénye festi vörösre a felhõket Valenciában 2019. december 11-én. MTI/EPA/EFE/Kai Försterling Fotó: Kai Försterling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 9-től véget ér az október óta tartó szükségállapot Spanyolországban, amit a kormány azért hirdetett ki fél évvel ezelőtt, hogy a 19 autonóm régióvezető korlátozhassa az emberek szabad mozgását, vagyis bevezethesse a kijárási tilalmat és lezárhassa határait. Veszélyhelyzeti állapot nélkül ezek a korlátozások nem tarthatók fenn tovább, vagyis a turistaszezon kezdete előtt néhány héttel visszatér a normális élet.

A régióvezetők egy része aggodalommal vág bele az új időszakba, ugyanis a járványügyi adatokra hivatkozva nem látták indokoltnak a szükségállapot és a legfontosabb korlátozások feloldását. Madridban az intenzív osztályok továbbra is több mint negyvenszázalékos telítettségi adatokról számolnak be. Baszkföld és Andalúzia heteken keresztül próbált nyomást gyakorolni a kormányra a szükségállapot meghosszabbításáért, eközben Murcia és Galícia igyekezett jogi eszközt találni arra, hogy fenntarthassa a régiós határzárat legalább addig, amíg a legveszélyeztetettebb korosztályt immunizálják, ám a próbálkozások nem jártak sikerrel. Nem úgy Valenciában és a Baleár-szigeteken, ahol a bíróság úgy döntött: fenntartható az éjszakai kijárási tilalom, vagyis május 9-e után is korlátozhatják az emberek szabad mozgását. A többi régióban ezt törvényellenesnek nyilvánították.

A régiós karantént egyik autonómia sem tarthatta fenn, így már nemcsak a külföldről érkezők mozoghatnak szabadon az országban, hanem a Spanyolországban élők is. A szabadság hírére 44 százalékkal ugrott meg a belföldi szállásfoglalások száma.

Az új élet részeként országszerte meghosszabbítják a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását, ám mindenhol másképp. Andalúziában a diszkók is kinyithatnak, teret engedve a koronavírusnak. A Baleár- és a Kanári-szigetek a turistaszezon miatt nem enged a negyvennyolcból: hogy ne sodorják veszélybe a legfontosabb hónapokat, Katalóniához hasonlóan fenntartják a találkozói limiteket, valamint szigorúan megkövetelik a külföldi és belföldi turistáktól a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet.

Spanyolországban pénteken 8186 új fertőzöttet regisztráltak és 66-an vesztették életüket. Százezer lakosra jelenleg 198 fertőzött jut, mely miatt Spanyolország továbbra is a magas kockázatú országok közé tartozik annak ellenére, hogy ez a szám csökkenő tendenciát mutat. Az oltási procedúra az elmúlt hetekhez képest jobban halad, már közel hatmillió ember, a lakosság 12,5 százaléka megkapta valamelyik oltóanyag mindkét adagját.

(A borítóképen: Hajnal Valenciában Fotó: MTI/EPA/EFE/Kai Försterling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.