VI. Fülöpnek nem először kellett magyarázkodnia rokonai miatt

VI. Fülöp spanyol király szinte szünet nélkül kénytelen magyarázkodni valamelyik családtagja, legutóbb nővérei, Elena és Cristina miatt. A két hercegnőről kiderült, hogy februárban, Abu-Dzabiban, a Spanyolországból elmenekült édesapjuk meglátogatása idején megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A spanyol korona iránt egyre nagyobb a bizalmatlanság, hisz sorra robbannak ki a pénzügyi és egyéb botrányok a családban.

2021. 03. 05. 16:15
A pénzügyi botrányba keveredett I. János Károly volt spanyol király
2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. A pénzügyi botrányba keveredett, 82 éves I. János Károly 2020. augusztus 3-án a királyi család internetes oldalán megjelent levelében tájékoztatta fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Döntését azzal indokolta, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit. Fotó: Andrea Comas Forrás: MTI/AP/Andrea Comas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Begyűrűzött a vakcinabotrány a spanyol királyi családba. Szerdán kiderült, hogy az uralkodó, VI. Fülöp nővérei, Elena és Cristina hercegnő beoltatta magát az Egyesült Arab Emírségekben, amikor februárban apjukhoz, a Spanyolországból tavaly augusztusban korrupciós ügye miatt elmenekült I. János Károlyhoz utaztak el látogatóba. Elena hercegnő szerdán azt nyilatkozta: felajánlották nekik a lehetőséget és éltek vele azért, hogy megkaphassák a vakcinaútlevelet, melynek birtokában rendszeresen látogathatják édesapjukat.

2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban
Fotó: MTI/AP/Andrea Comas

Az is kiderült, hogy a kínai Sinopharm oltóanyaggal immunizálták őket az exkirállyal és a spanyol Nemzeti Hírszerző Központ egykori igazgatójával, Félix Sanz Roldánnal együtt. Ezzel a döntéssel mindkét nő megszegte állandó lakóhelyének oltási protokollját – a Svájcban élő Cristina a svájcit, Elena pedig a spanyolországit –, ugyanis egyikük sem lett volna még jogosult a védőoltásra.

A spanyol királyi ház a történtekkel kapcsolatban kiadott egy nyilatkozatot, melyben világossá tették, hogy VI. Fülöp nem ért egyet nővérei döntésével, ugyanakkor nem tartozik felelősséggel tetteikért. Hozzátették, hogy a két nő nem része a királyi családnak és nem képviselik a koronát. Emellett kijelentették, hogy VI. Fülöp semmilyen körülmények között nem szegi meg az oltási protokollt; ő és felesége, Letícia királynő, valamint lányai, Leonóra és Zsófia akkor kapják meg a koronavírus elleni ellenszert, amikor sorra kerülnek.

VI. Fülöp spanyol király
Fotó: MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

A hír alaposan felborzolta a kedélyeket a spanyolországi politikai élet képviselőinek körében. A kormány részéről Yolanda Díaz munkaügyi miniszter úgy fogalmazott: „Ez az ország az egyenlőségre törekszik, ezért az, ami történt, csúnya és kellemetlen”. Carolina Darias egészségügyi miniszter úgy vélte, „ebben az országban példamutatásra van szükségünk”. Szerinte példaértékű, ahogyan VI. Fülöp kezeli rokonai kétes ügyeit. Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes élesen kritizálta a hercegnőket és azt mondta: – Az újabb botrány óriási felháborodást vált ki a társadalom jelentős részében.

A legmeglepőbb reakció a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Néppárt részéről érkezett, mely megvédte a hercegnőket, mondván „egyetlen spanyoltól sem vettek el vakcinát”.

Régóta ingatag lábakon áll az uralkodói ház Spanyolországban, ahol gyakorlatilag 11 éve megállás nélkül robbannak ki különböző pénzügyi és magánéleti botrányok, megtépázva a Bourbon-ház tekintélyét. VI. Fülöp mindeközben egyedül igyekszik helyreállítani a bizalmat felelősségteljes viselkedésével és visszafogottságával, ám a családtagjai miatti folyamatos mentegetőzések óhatatlanul is rossz fényt vetnek rá és a koronára.

Apja, I. János Károly azért hagyta el tavaly hazáját, mert korábban egy olyan korrupciós ügybe keveredett, ami miatt akár börtönbe is kerülhetett volna.

2011-ben gyanús szerződéseket kötött Szaúd-Arábiával a Mekka és Medina közötti gyorsvasútvonal megépítésével kapcsolatban, melynek részeként tetemes mennyiségű kenőpénzt fogadott el és próbált tisztára mosni. Az ügy kapcsán VI. Fülöp úgy döntött: megvonja apja rendszeres juttatásait és lemond a tőle származó örökségről. A veterán király ezzel egyidőben egy magánéleti botrány főszerepét is magára vállalta, miután szeretőjével, egy német üzletasszonnyal 2012-ben részt vett egy luxus botswanai elefántvadászaton, miközben hazája a 2008-as gazdasági világválság utóhatásaival kínlódott. Emiatt két évvel később lemondott a trónról, melyet fia, VI. Fülöp örökölt meg.

Az exkirály jelenleg Abu Dzabiban él egy luxusvillában és néhány nappal ezelőtt fizette vissza tartozása egy részét a spanyol államnak. Ez már a második törlesztése volt, ugyanis decemberben is átutalt egy jelentősebb összeget az adóhivatal számlájára. A napokban négymillió eurót fizetett ki, amit állítólag barátai és ismerősei segítségével szedett össze.

I. János Károly azért igyekszik tisztázni pénzügyeit, hogy visszatérhessen hazájába és élete utolsó éveit ne kelljen a családjától távol, bujkálva töltenie.

Ugyanakkor a botrányos élete miatt úgy tudni, hogy nem a királyi házba akar visszaköltözni, hanem más tervei vannak.

A most oltási botrányba keveredett Cristina hercegnőnek sem ez az első ballépése. Apjához hasonlóan ő is egy pénzmosási ügybe keveredett: férjével együtt több mint hatmillió eurónyi közpénzt sikkasztott el egy alapítványon keresztül. Ő volt az első a spanyol királyi család történetében, aki ténylegesen a vádlottak padjába ült 2016-ban. Bátyja, VI. Fülöp már ezelőtt megfosztotta őt a Palma de Mallorca hercegnője címtől.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő
Fotó: MTI/EPA-EFE/Víctor Lerena

A hercegnők beoltása után nyolc nacionalista párt adott be kérelmet – köztük a baloldali kormány szövetségesei is –, melyben követelik, hogy a király és Pedro Sánchez miniszterelnök számoljon be minden, a királyi családhoz köthető botrányról és a felelősségre vonás lehetőségeiről. A kongresszus várhatóan ezt a kérelmet is el fogja utasítani, ahogy tette azt eddig is, mivel a spanyol alkotmány értelmében a király nem vonható felelősségre, személye sérthetetlen. Emiatt a parlamentnek nem feladata a király és a korona ellenőrzése.

A rapper esete a monarchiával. A királyi család újabb botránya azért is kényes téma Spanyolországban, mert a közelmúltban letartóztatott, terrorizmust dicsőítő katalán rappert, Pablo Hasélt egyebek között azért vonták felelősségre, mert dalaiban a spanyol uralkodó családot és a koronát becsmérelte. Hasél szabadon engedéséért letartóztatása óta folyamatosan tüntetnek Spanyolország nagyvárosaiban a szabad véleménynyilvánítás jegyében. A zavargások egyre erőszakosabbak, a szélsőséges tüntetők legutóbb felgyújtottak egy barcelonai rendőrségi furgont egy benne ülő tiszttel együtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.