Vietnam egyre növekvő mértékben támaszkodik széntüzelésű erőművekre

Forrás: MTI2020. 02. 14. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedés energiaigényének fedezése szükségessé teszi a szén- és olajtüzelésű erőművek termelésének növelését Vietnamban, amihez az idén a vízierőművek alacsony vízállás miatt csökkenő áramtermelése is hozzájárul – közölte a vietnami kormány pénteken.

Az egyik leggyorsabb ütemben növekvő gazdasággal büszkélkedő délkelet-ázsiai ország egyre nagyobb arányban támaszkodik fosszilis energiaforrásokra áramszükségletének fedezéséhez.

A pénteki kormányközlemény szerint az idén „kedvezőtlen időjárási feltételek miatt” 2,67 milliárd kilowattórával marad majd el a vízierőművek áramtermelése a tervezettől. A széntüzelésű erőművek áramtermelését ezért 1,9 milliárd kilowattórával, az olajtüzelésű erőművek áramtermelését pedig 1,23 milliárd kilowattórával emelik meg az eredetileg tervezetthez képest.

A ipari és kereskedelmi minisztérium tavaly júliusban publikált prognózisa alapján Vietnam komoly áramellátási deficit elé kell hogy nézzen 2021-től, mivel az áramtermelési kapacitásbővítő beruházások elmaradnak a felhasználási igény növekedési ütemétől. A prognózis szerint 2021-ben 6,6 milliárd kilowattóra lesz a keresleti többlet, ami 2023-ra 15 milliárd kilowattórára bővül.

Vietnam elsősorban Ausztráliából és Indonéziából származó szénimportja tavaly közel megduplázódott, 43,85 millió tonnára emelkedett 3,79 milliárd dollár értékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.