Visszaesett az új gumiabroncsok értékesítése Európában

Tavalyhoz képest Európában visszaesett, Magyarországon viszont majdnem azonos szinten maradt az új gumiabroncsok értékesítése – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association, HTA) kedden az MTI-vel kedden az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének (European Tyre and Rubber Manufacturers Association, ETRMA) 2019-es összesítése alapján.

Forrás: MTI2020. 02. 04. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai szinten csak a használt motorkerékpárok és robogók abroncsainak forgalma bővült, de 9233 darabos értékesítés is csak 2 százalékos eltérés éves összevetésben. A használt teherautók számára 2018-ban és 2019-ben is körülbelül 12,5 ezer gumiabroncsot értékesítettek minimális eltéréssel, a többi járműtípusnál pedig visszaesett a forgalom.

Új teherautókhoz 6364 helyett csak 5704 abroncsot adtak el. Csekélyebb mértékben, alacsonyabb darabszám mellett, de a mezőgazdasági gépek abroncsainak értékesítése is visszaesett, 1260-ról 1184-re. Szűkült a forgalom túlnyomó részét kitevő járműabroncsok piaca is. Új autókhoz eredeti felszereltségként a tavalyi 90 520 helyett idén 85790 gumit adtak el, használt gépkocsikhoz 225 188 helyett 218 743-at.

A közlemény kiemeli, hogy a mezőgazdasági abroncsok értékesítése 6 éve csökken európai szinten, de az egész iparág teljesítménye elmaradt a várakozásoktól 2019-ben. Magyarországon szezonális járműabroncsok visszaesését némileg ellensúlyozta a négy évszakosok iránti kereslet, amely csekély piaci részesedéssel ugyan, de 32,2 százalékkal nőtt. A nyári gumik forgalma 2,3 százalékkal, a téli abroncsoké 1,6 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági abroncsok forgalma az európainál is jelentősebb mértékben, 12,9 százalékkal esett vissza, a tehergépjárműveké ellenben 10,4 százalékkal, a motoroké pedig 3,5 százalékkal nőtt.

A teljes magyarországi forgalom az európainál csekélyebb mértékben szűkült, mindössze 20 ezer darabos visszaeséssel 2 millió 940 ezerre csökkent. A HTA a visszaesést csupán jelzésértékűnek nevezi, de hangsúlyozták, hogy 2019-ben többéves növekedés ért véget a belföldi piacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.