Washington meghosszabbítaná az Új Start egyezményt

Washington kész az azonnali találkozóra az Új Start egyezmény meghosszabbításáról folytatandó tárgyalások érdekében – tájékoztatott kedden kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Forrás: MTI2020. 10. 20. 22:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyra becsüljük az Orosz Föderáció szándékát az előrelépésre a fegyverzetellenőrzés ügyében” – fogalmazotta közlemény. A tárca hangsúlyozta: „az Egyesült Államok kész az azonnali találkozóra egy ellenőrizhető egyezmény véglegesítése érdekében”. Hozzáfűzte: az amerikai fél reméli, hogy Moszkva erre hatalmazza fel tárgyaló diplomatáit is.

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy Moszkva hajlandó az Egyesült Államokkal együtt befagyasztani a nukleáris robbanótölteteinek számát a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-egyezmény (más néven: START-3) egy esztendeig tartó meghosszabbítása érdekében. Az orosz fél ugyanakkor leszögezte, hogy akkor hajlandó erre, ha Washington nem áll elő több követeléssel.

Az Új START-egyezményt 2010-ben írta alá Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, és a megállapodás 2011 februárjában lépett életbe. Az egyezmény 1550-ben maximalizálta a rendszerbe állított robbanófejek, és 800-ban a hordozóeszközök – köztük a rendszerbe nem állított eszközök – számát. Washington többször is azt hangoztatta, hogy Moszkva megsértette ezt az egyezményt.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba. Marshall Billingslea, a fegyverzetellenőrzéssel és a tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott a múlt kedden Washingtonban kijelentette: elvi megállapodás született az ÚJ START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. A múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli érvényben tartására, de azt az amerikai fél elutasította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.