Whisky kötelei és labdái

Whisky, a hatéves border collie szuka, sok másik fajtársához hasonlóan, családi kutyaként éli mindennapjait. A Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reportsban mégis írtak róla, pontosabban arról a különleges képességéről, hogy magától csoportosít tárgyakat.

2020. 02. 27. 14:15
null
Véletlenül került a kutatók látókörébe Fotó: Tommy Rasamanickam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Whisky imád játszani a játékaival és gazdáival. Azonban más kutyáktól eltérően ő meg is tanulja a játékai neveit. Gazdái szerint jelenleg körülbelül kilencven játéknak ismeri a nevét – amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói megismerték, már ötvenkilenc játéknál tartott. A találkozás teljesen véletlenül történt. – A norvég Helge O Svela két éve látogatott meg bennünket, hogy készülő könyvéhez velünk is készítsen interjúkat. Whisky története véletlenül, az utolsó napon derült ki, amikor arról kérdeztük, hogy van-e kutyája. Akkor mesélt először a border collie-ról, hogy állítólag ismeri a játékai nevét – tudtuk meg Miklósi Ádámtól, az ELTE Etológia Tanszék vezetőjétől.

– Először számomra is hihetetlennek tűnt, hogy egy kutya ennyi játéknak képes lenne megtanulni a nevét, de néhány szigorú tesztelést követően változtatnom kellett az álláspontomon – olvasható a Nemzeti agykutatási programban (2017-1.2.1-NKP–2017-00002) támogatott kutatás vezetője, Claudia Fugazza véleménye a tanszék honlapján. A kutatók megfigyelték, hogy Whisky több játéka négy kategória valamelyikébe tartozik: tíz különböző labdája, hét különböző gyűrűje, négy-négy különböző kötele és frizbije van. Mindegyiknek pontos neve van, nemcsak kötél vagy gyűrű, hanem egy jelzőből és egy kategóriára vonatkozó szóból épül fel (zöld kötél). Ez a tény különleges lehetőséget kínált: megvizsgálni, vajon képes-e egy kutya spontán mentális kategóriákat kialakítani a kategóriába tartozó egyes tárgyakkal való találkozások során. Nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy egy gyermek tenné. Mint kiderült, Whisky képes erre a különleges teljesítményre.

– A legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, azután végezték el, hogy a kísérletben részt vevő állatokat alaposan felkészítették a kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott krité­rium elérése után tesztelték, hogy képesek-e csoportosítani a megtanult kategó­riákba tartozó új tárgyakat – tette hozzá Miklósi Ádám társ­szerző. A Scientific Reportsban publikált új kutatás szerint Whisky képes volt a gyűrűk, a labdák, a frizbik és a kötelek kategóriái valamelyikébe tartozó játékok csoportosítására, akkor is, ha az adott játékot a vizsgálat előtt soha nem látta.

Véletlenül került a kutatók látókörébe
Fotó: Tommy Rasamanickam

A tesztben Whiskyt arra kérték, hogy válasszon például egy kötelet négy új játék közül, amelyek mindegyike a négy kategória egyikébe tartozik. Whisky képes volt rá, hogy a véletlen szint felett teljesítve a megfelelő kategóriába tartozó játékot válassza ki, és még pontosabb volt a teljesítménye, ha a tesztelés előtt az új játékkal játszhatott röviden a gazdájával. Mivel a vizsgálatot mindösszesen egy kutyán végezték és az ilyen szókészletet ismerő kutyák rendkívül ritkák, Whisky képességei nem általánosíthatók. Az ELTE kutatói azért keresnek hasonló képességű kutyákat, mert egy-egy egyeddel korlátozottak a lehetőségeik. Jelenleg négy, Whisky képességeit mutató ebet ismernek az egész világon, és bár feltehetőleg ez a képesség igen ritka, reménykednek, hogy jelentkeznek új gazdák. A kutatáshoz csatolt videó segítségével mindenki gyorsan letesztelheti a kutyáját otthon is. Whisky példája azt igazolja, hogy különleges képzés nélkül is képes egy kutya spontán csoportosításra, a képesség tehát nem csak az ember sajátja.

– A kategorizációs képesség az elmeműködés alapja, csak azt nem tudjuk, hogy az állatok elméjében ez a folyamat pontosan hogyan játszódik le. Az eddigi kutatásokban először mindig megtanítottak jó néhány tárgyat a kísérleti alanynak – csimpánzoknak, makákóknak, galamboknak –, és utána vizsgálták, hogy új tárgyakat képesek-e a már megtanult kategóriákba besorolni. Ez általában sikerült is – tudtuk meg Miklósi Ádámtól. A különleges adottságú Whisky magától jött rá arra, hogy vannak például labdák és frizbik, pontosabban azt ismerte fel segítség nélkül, hogy ezek a szavak egy bizonyos típusú tárgyra vonatkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.