Négy hidat és mindkét rakpartot érintő biciklis felvonulás lesz Budapesten

Kisgyerekes családoknak rövidített útvonallal, I bike Budapest néven rendezik április 22-én.

2018. 03. 09. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiaktól merőben eltérő útvonalon, de idén is megszervezi a Magyar Kerékpárosklub az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulást – tudta meg a Magyar Nemzet. Az integrált szemléletű közlekedésfejlesztés fontosságára felhívó „örömtekerést” április 22-én tartják, várhatóan több ezren indulnak délután 3 órakor a Tabánból, ahonnan az Erzsébet hídon át mennek Pestre.

Íme az útvonal:

 

Mint látható, a felvonulók az Erzsébet hídon kívül a Lánchidat, a Margit hidat és az Árpád hidat is érintik, ugyanígy az Alagutat és az Andrássy utat, és mindkét rakparti oldalt. Ennek az oka az, hogy a dunai átkelés szabályosan és biztonságosan szinte egyáltalán nincs megoldva Budapesten két keréken, illetve azt is el szeretnék érni, hogy a rakpartokon legyen lehetőség kerékpárral haladni. Pozitív példaként egyébként a Margit hídtól északra eső rakparti szakaszt már meg tudják említeni, de sürgető a gondolkodás a Lánchíd tengelye környékén, ugyanis a buszok dugóban állnak itt, a kerékpárosok pedig a gyalogosokat kerülgetik a járdán, és ez senkinek sem jó így.

– Cél felhívni a figyelmet, hogy gyerekektől idősekig bárki közlekedhessen biciklivel Budapesten – tudtuk meg a szervezőktől a vonulás mozgatórugójával kapcsolatban. Idén először a kisgyerekes családok részére rövidített útvonalú tekerés is lesz (15.30, a Liszt Ferenc tértől), illetve a célterületen, a Városligetben jótékonysági programok (használt, de jó állapotú alkatrészeket gyűjtenek, ezekből adománybicikliket épít a RideKálmán szerviz), piknik, zene és bringás portréfotózási lehetőség is lesz.

A Városliget megújítása kapcsán az I bike Budapest még az Olof Palme sétányt is „meg akarja menteni”.

Az eseményre hívó Facebook-esemény azzal is csábítja a kerékpározókat, hogy „több olyan pontot is érint, ahol tilos hétköznap kerékpározni”.

A korábbiakhoz hasonlóan bringaemeléssel ér véget az esemény a Városligetben.

A vonulást Hollandia új budapesti nagykövete, René van Hell indítja el. A németalföldi ország tizedik éve támogatja a magyarországi bringás fejlődést, segít megismerni azokat a megoldásokat, amelyeknek köszönhetően már több kerékpár van Hollandiában, mint ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.