Digitális koncertteremben várják a közönséget

A járványügyi korlátozások miatt idén a virtuális térben, internetes közvetítéseken keresztül követhetjük a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválját, a kamara.hu-t november 20–22. között. A hangversenyeken közreműködik mások mellett Perényi Miklós, Bársony Péter és a Keller Kvartett is.

2020. 11. 17. 9:22
null
Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek, a fesztivál művészeti vezetői Fotó: kamara.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén százhúsz éve született Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb regénye, A kis herceg világát idézi fel Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezető a hagyományosan egy adott tematikára épülő kamarazenei fesztiválon, a kamara.hu-n november 20–22. között – áll a Zeneakadémia lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a zongoraművész házaspár személyes játékával is gazdagítja a koncerteket.

Kiváló és neves, ám a járványhelyzet miatt kizárólag hazai művészek előadásában hangzanak el a művek. Amint Simon Izabella és Várjon Dénes a tájékoztatóban kiemeli, további programmódosítások is szükségessé váltak: végül nem szerepelnek a fellépők között fúvósok és énekesek, a gyermekprogram pedig elmarad. „Az élet arra intett mindenkit, hogy nézzen mélyen magába, és a gyermeki lélek tisztaságát felidézve találja meg a kulcsot a további élethez. A megoldásért ezúttal nem kifelé, sokkal inkább befelé kell utaznunk” – hangsúlyozzák, utalva A kis herceg üzenetére. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmaz, az intézmény egyik legfőbb hagyománya a kamarazene, számos neves muzsikus kvartettje indult innen. „A termek akusztikája, hangulata e meghitt műfaj otthonává teszik a Zeneakadémiát, így kiemelt jelentőségű, hogy legalább online megvalósulhat a kamara.hu fesztivál” – teszi hozzá.

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek, a fesztivál művészeti vezetői
Fotó: kamara.hu

A közlemény szerint az első, november 20-i koncerten Schumann, Schubert, Debussy és Ravel művei hangzanak el a Keller András vezette Keller Kvartett, Karasszon Eszter csellóművész, valamint a harmadik koncerten szintén fellépő Palojtay János zongoraművész és Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. Ravel Lúdanyó meséi című művének szövegét a művészeti vezető házaspár kislánya, a kilencéves Várjon Liána olvassa fel. A november 21-i második esten Mozart, Dvořák, Schubert és Sosztakovics kompozíciói szerepelnek a műsorban, a Keller Kvartett tagjai mellett Berecz Mihály és Érdi Tamás zongoraművész, valamint Fenyő László csellóművész előadásában. A Hatszemközt című, november 22-i irodalmi beszélgetésen Simon Izabella és Várjon Dénes partnere Závada Pál Kossuth-díjas író lesz, aki nagyszabású regényeiben mindig az emberi sorsokat és lelkeket elemzi, így kapcsolódik a fesztivál idei témájához. A beszélgetést Érdi Tamás zongorajátéka teszi teljessé, Debussy-művekkel. Közvetlenül ezután kezdődik a harmadik koncert, amelyen mások mellett Bársony Péter brácsaművész, Perényi Miklós és Rohmann Ditta csellóművészek, valamint Homoki Gábor hegedűművész, a Keller Kvartett tagja Britten, Beethoven, Schubert, Schumann és Debussy szerzeményeit tolmácsolják.

A három kamarazenei koncert és az irodalmi beszélgetés a Zeneakadémia október 28-án elindított digitális koncerttermében, 1500 forintos jeggyel vagy 4000 forintos, tehetséggondozási célokat segítő támogatói jeggyel tekinthető meg. A közlemény kitér arra, hogy a megvásárolható jegyekkel a kamarazenei fesztivál programjai után több más hangverseny is követhető, így a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar november 24-i, Rameau és Mondonville – Nagy motetták című koncertje, valamint november 25-én Csalog Gábor zongoraestje. A részletes program a kamara.hu portálon olvasható, míg a jegyek az online-lisztacademy.jegy.hu oldalon érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.