A varázsfuvola keresztmetszetét is közvetíti az Opera

Az Opera vezető énekeseinek áriaestjeit közvetíti hétvégén a Magyar Állami Operaház Facebook-oldalán 20 órától, felcsendülnek mások mellett Mozart, Wagner és Verdi művei. December 23-án pedig A varázsfuvola keresztmetszetét tűzi műsorra az OperaLive-közvetítéssorozat.

2020. 12. 19. 21:22
null
Szemere Zita (Pamina) Bernáth Éva (Éj királynője) az OperaSzerda keresztmetszetben Fotó: Berecz Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verdi, Halévy, Mozart és Wagner műveit adta elő ma este MaszkaBál áriaestjén Bretz Gábor, vendége a világhírű, Kossuth-díjas koloratúrszoprán, Miklósa Erika volt. Bretz Gábor Los Angeles-i tanulmányait követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan neves művészek keze alatt tanult, mint Sziklai Erika és Sólyom-Nagy Sándor. A Magyar Állami Operaházban először 2003-ban láthatta a közönség, de énekelt már a New York-i Metropolitanben, a londoni Royal Opera House-ban és a milánói Scalában is. Az Opera a 2012/13-os évadot követően adományozta neki a Kamaraénekes-címet, munkásságát 2013-ban Liszt Ferenc-díjjal, idén pedig Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el.

Bretz Gábor Verdi, Halévy, Mozart és Wagner műveit adta elő ma este
Fotó: Emmer László

Amint a Magyar Állami Operaház lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderült, holnap az elismert basszus, Rácz István és a számos nemzetközi énekverseny díjazottja, a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna válogat kedvenc Mozart- és Verdi-operáiból. Rácz István olyan világhírű mestereknél sajátította el szakmáját, mint Lamberto Gardelli vagy Jevgenyij Nyesztyerenko. Az Opera közönsége három évtizede élvezheti hangját és játékát, ám volt a Kölni Opera tagja, a Savonlinnai Operafesztiválon több szerepet is alakított, valamint számos európai város mellett Japán és Malajzia színpadain is fellépett.

Ádám Zsuzsanna és Rácz István
Fotó: Opera

A közlemény szerint oratorikus művek kedvelt szólistája, rendszeresen énekli Mozart és Verdi Requiemjének basszus szólamát. Pályája során több kitüntetéssel ismerték el, köztük Bartók–Pásztory-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal. Ádám Zsuzsanna tizenkét évig gordonkázni, öt évig zongorázni tanult, valamint az ország egyik legelismertebb leánykarának, az Aurin Nőikarnak tagja és szólistája volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Marton Éva tanítványaként vett részt posztgraduális képzésen. A Magyar Állami Operaház felkérésére 2018 májusában Verdi Requiemjének vígszínházbeli előadásán a szoprán szólót énekelte. Ezt követően az Opera közönsége is megismerhette Puccini A fecske című darabjában a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában, majd Szilágyi Erzsébetként Erkel Hunyadi Lászlójában – olvasható a tájékoztatóban.

Az OperaLive december 23-án Mozart A varázsfuvola című opera keresztmetszetét közvetíti Kocsár Balázs vezényletével és Mona Dániel narrációjával.

Szemere Zita (Pamina) és Bernáth Éva (Éj királynője) az OperaSzerda keresztmetszetben
Fotó: Berecz Valter

A darabot Harangi Mária állítja színpadra Velich Rita jelmezeinek felhasználásával. A főbb szerepekben Palerdi Andrást (Sarastro), Szappanos Tibort (Tamino), Bernáth Évát (Éj királynője), Szemere Zitát (Pamina), Fodor Beatrixot, Balga Gabriellát, Wiedemann Bernadettet (Három dáma), Sándor Csabát (Papageno) és Molnár Ágnest (Papagena) láthatjuk. Továbbá közreműködik Tóth Sámuel Csaba (zongora) és Biró Zsófia Katalin (fuvola).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.