Debrecenben összegyűjtik és közvetítik az online kulturális eseményeket

Új lehetőséget kapnak a debreceni polgárok az online térbe költözött kulturális lehetőségek használatában: december 9-é indul a DEkulT TV.

Gőz József Miklós
2020. 12. 04. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új lehetőséget kapnak a debreceni polgárok az online térbe költözött kulturális lehetőségek használatában. Mint azt az online közvetített sajtótájékoztatóján Puskás István kultúráért felelős alpolgármester bejelentette: december 9-én, szerdán indul a DEkulT TV. Ezt a DEkulT online felület (amely a járvány tavaszi szakaszában jött létre a kultúraközvetítés céljával) és a debreceni városi televízió által létrehozott adássorozat a jövő héten háromszor, majd heti négy alkalommal összefoglalóan adja le a különböző, online térben megvalósuló kulturális eseményeket. Minderre azért kerül sor, mert egyre több debreceni kulturális tényező ad ilyen módon műsorokat, s a város lakói igen gyakran kattintanak rájuk.

Hétfőn, szerdán és pénteken általában a kultúra világából láthatók és hallhatók események, míg a vasárnap délelőtt a gyermekeké, felelevenítve ezzel a hajdani gyermekmatinék világát. Ez utóbbiakon gyermekműsorok élvezhetők, de itt mutatják be a múzeumpedagógiai előadásokat, s az Agora tudásközpont iskolai tanulóknak szóló eseményeit is. Az adások – amelyek a debreceni televízión kívül a debreceni kultúrát összefoglaló DEkulT csatornáján is láthatók, hallhatók – összegyűjtik az aktuális hangversenyeket, múzeumi rendezvényeket, tárlatokat, beszélgetős műsorokat. Ahogyan a bekapcsolódók köre növekszik, színházi és táncprodukciókat és direkt ide készülő műsorokat is láthatnak a nézők. A kulturális élet irányítói úgy gondolják, hogy legalább két hónapig lesznek online térbe kényszerítve az események, erre az időtávra terveznek.

A műsorok a DEkulT, a városi televízió és az egyes szereplők YouTube-csatornáján vissza is nézhetők. A rögzített előadásokon kívül felhívják a figyelmet az élő online eseményekre is, amelyeket a Kodály Filharmónia és a Vojtina Bábszínház is közvetít. A megnézhető eseményekről a DEkulT Facebook-oldalán is gyűjtik az információkat, s ajánlják is őket.

Az alpolgármester a debreceni városi televízióban csütörtök este a város 2021-es kulturális életéről adott interjút. Ebben kifejtette, hogy a járvány ismeretlen lefutása miatt a tervek képlékenyek, több alternatívát is kidolgoznak a helyzet változásaira felkészülve. Úgy prognosztizálta, hogy ha a járvány az eddigi elképzelések szerint cseng le, akkor a nyár közepére állhat vissza a normális időszak. Így arra is van remény, hogy az augusztusi virágkarnevált a megszokott formában rendezik meg, de külföldi résztvevők nélkül. Mindenesetre – s ezt a jövő évi virágkarnevál rendezőinek a napokban tartott első ülésén is megerősítették – többféle változattal készülnek föl az eseményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.