Zenei élmények Kecskemét terein

Operafilm-vetítésen, improvizációs esten, templomi hangversenyeken és atmoszférakoncerteken is részt vehetünk, ha jú­lius 19. és 30. között ellátogatunk Kecskemétre, a Kodály művészeti fesztiválra. Barta Dórával, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatójával a programokon túl arról beszélgettünk, hogy idén milyen újdonságokkal készülnek.

2021. 07. 17. 8:15
null
Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója Fotó: Dömölky Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kodály művészeti fesztivál csaknem harmincéves múltra tekint vissza, fő missziója, hogy megszólaltassa Kodály Zoltán és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveit, továbbá bemutassa a kortárs magyar zene jeles képviselőit, a helyi zenei műhelyeket, valamint a versenygyőztes fiatal tehetségeket. – A komolyzene mellett azonban más művészeti ágak is bekapcsolódtak a fesztivál programjába az évek során, így igen széles műfaji kínálattal találkozhat a közönség – hangsúlyozta Barta Dóra. Július 21-én 20 órától a Traviata című operafilmet nézhetjük meg, amely Verdi művéből készült, míg július 25-én 20 órától a Duna Művészegyüttes mutat be különleges táncszínházi produk­ciót a Hírös Agórában Elmúlt időkből – Bartók & folk címmel. Az előadás egyrészt emléket állít a 140 éve született Bartók Bélának, másrészt megszólaltatja, táncra fordítja férfikórusműveit a nemzetközileg elismert Szent Efrém Férfikar közreműködésével.

Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója
Fotó: Dömölky Dániel

– A gyerekekre is gondoltunk a programok összeállításakor – folytatta Barta Dóra. Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész házaspár zenésztársaik közreműködésével, Mozart, a varázsló címmel adnak kosztümös koncertet július 21-én este fél hatkor az Otthon moziban. A műsorban a zeneszerző ismert műveinek részletei hangzanak el. Beethoven műveit dolgozta át saját stílusára a Sárik Péter Trió. A formáció július 27-én 20 órakor kezdődő improvizációs estjén a zeneszerző szimfóniáinak és zongoraszonátái­nak részletei keverednek a dzsessz és a popzene ritmusaival. Azt a kort idézik meg, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek.

Barta Dóra azt is elárulta, hogy idén a Kodály-ponttal bővült a rendezvény. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a Hírös Agóra előtti tér közepén egy kis pó­dium várja a zenekedvelőket, amely azt üzeni, hogy Legyen a zene mindenkié! Ezen a ponton bárki, a nap bármely órájában néhány percig Kodály Zoltán szellemé­ben zenélhet, megnyilatkozhat műfajtól és amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül. – Szerettük volna a fiatalabb korosztályt is bevonni a fesztivál programjába, a Kodály-pont izgalmas lehetőséget kínál erre – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A szabadtéri hangversenyekre rátérve megtudtuk, hogy úgynevezett atmoszférakoncertek formájában valósulnak meg a romkert és a kecskeméti Fő tér helyszínein. A zenei élmény mellé vizuális attrakciók társulnak, így nyújtva egyfajta színházi élményt. Barta Dóra úgy véli, ezáltal szélesebb közönséget szólíthatnak meg. De különleges koncerthelyszínnek számít az evangélikus templom is, ahol július 22-én 20 órakor Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész lép fel, az esten Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei hangzanak el. Ugyanitt Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én. A piarista templomban a Nemzeti Ifjúsági Kórust Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével hallhatjuk július 28-án este 20 órakor. A hangverseny egyben ősbemutató is, itt csendül fel először Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter kortárs zeneszerzők egy-egy műve.

A fesztivál zárókoncertjén Szergej Nakarjakov világhírű orosz trombitaművész lép fel a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendégeként Hámori Máté vezényletével. Barta Dóra elmondása szerint a hangversenyen Rossini, Haydn és Mozart ismert dallamai biztosan felcsendülnek a Nagytemplomban. – Emellett Szergej Nakarjakov kétnapos mesterkurzust is tart, amelyre interneten keresztül még lehet jelentkezni – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

A kecskeméti Kodály művészeti fesztivál részletes programkínálatáról a rendezvény honlapján (Kodaly-muveszeti-fesztival.hu) lehet tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.