időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo
Az Eperjes Károly rendezésében készült alkotást november 4-től vetítik a hazai mozik

A Magyar Passió című játékfilmből kap ízelítőt Ferenc pápa

Magyar Nemzet
2021.09.10. 12:31 2021.09.10. 13:18
A Magyar Passió című játékfilmből kap ízelítőt Ferenc pápa

Különleges, személyre szóló ajándékkal várják a Magyar Passió készítői a szeptember 12-én Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező, és a rendezvény zárómiséjét celebráló római katolikus egyházfőt. Az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéséről szóló, Eperjes Károly rendezésében elkészült játékfilm legfontosabb jeleneteinek összefűzésével elkészült, hétpercesre vágott, angol feliratos változatát juttatják el az alkotók a Szentatyához itt-tartózkodása ideje alatt.

Az 1950-ben játszódó Magyar Passió című film története szerint Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő, fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

– A Magyar Passiót azzal a szándékkal készítettük, hogy a magunk szerény eszközeivel, mi is hirdessük, az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust dicsőítő kongresszus küldetéséhez kapcsolódva, a szeretet üzenetét, ami egyesít minden Krisztus-követő hívőt a Földön, és erőt ad, utat mutat a félelemre építő világban az összetartozásra, megbékélésre vágyó embereknek – fejtette ki az alkotás kapcsán Eperjes Károly, aki bízik benne, hogy a mostani rövid kedvcsináló átadása után, a későbbiekben, a teljes filmet is levetíthetik majd Őszentségének a Vatikánban.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült Magyar Passiót november 4-től vetítik a hazai mozikban. A filmről további információk a Magyar Passió hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

(A borítóképen a Magyar Passió plakátjának a részlete. Forrás: Facebook)