Trianon alternatívái, áttörés a magyarság eredet kutatásában, valamint emlékezetes koncertek szerepeltek az idei év legnépszerűbb témái között

Kultúra rovatunk az év minden napján hiteles forrásként számol be a hazai és nemzetközi kulturális élet jelentősebb történéseiről. Kiemelkedő fontosságú téma volt a kettős honfoglalás elméletét felállító László Gyula régészprofesszor életét bemutató könyv, melyet M. Lezsák Gabriella jegyzett, illetve a Budavári Palota felújítása során talált felbecsülhetetlen értékű leletek. A 2022-es év azonban nemcsak a magyar múlt mélyebb megismeréséről, hanem emlékezetes koncertekről is szólt. Többek között ilyen volt Rúzsa Magdi telt házas nyári koncertje a Budapest Parkban és a legendás KISS zenekar búcsúturnéjának utolsó koncertje, amelynek a magyar főváros adott otthont.

Magyar Nemzet
2022. 12. 29. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

10. Rigómezőn újra lobogott a Hunyadi-zászló

Újra kitűztük a Hunyadi-zászlót Rigómezőn!

– olvasható a beszámolóban, amely Hidán Csaba László történész-kutató Koszovóban tartott előadásáról szól, melyet az ott tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi haderő többnemzetű parancsnoki, vezetői egységének tartott. 

Hidán Csaba történész a Hunyadi-lobogóval. Fotó: Koncsek Barna

A rendhagyó történelemóra résztvevői az ütközet valós helyszínére, Rigómezőre látogattak, ahol nem csupán történések egymásutánját hallgathatták, hanem korabeli eszköz- és viseletbemutatónak is tanúi lehettek.

9. Váratlan fordulat: Korda György és Peter Srámek dupla győzelmével zárult a Csináljuk a fesztivált! döntője

Korda György után Peter Srámekre is rátalált Lady „N” a Duna showműsorának fináléjában.  A grandiózus utolsó adásban 100 év 60 legjobb slágerét mutatták be eddig nem látott produkciókban Magyarország sztárelőadói. Kilenc dal versenyzett egymással a döntőben; a Meseautó című 1934-es zenés film főcímdalától egészen a 2000-es években bemutatkozó, Szállok a dallal című Caramel-slágerig. A nézőket a Korda házaspár is meglepte egy különlegességgel: a Duna show-műsorában adták elő legújabb, Pesti mese című dalukat.

Peter Srámek győzelmével zárult a show-műsor. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közönség és a zsűri pontszámai alapján az évszázad első számú slágere címet egyértelműen a Korda György előadásában ismertté vált romantikus popdal: a Lady „N” lett. Ezzel a Csináljunk fesztivált! győztes sztárelőadója Peter Srámek lett.

8. Hunok, avarok és honfoglaló magyarok származását rekonstruálta az MKI

A Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának és a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének kutatói a mérföldkőnek mondható eredményre jutottak:

a honalapító magyaroktól, azaz a Kárpát-medencében feltárt hun, avar és honfoglalás korszakokból származó 265 emberi maradvány teljes genomszintű elemzésével a legnagyobb tudományos pontossággal rekonstruálták ezen korszakok népességtörténetét.

A kutatásból kiderült, hogy a honalapító magyar elit jelentős része hun vagy avar leszármazottnak mutatkoztak, különböző mértékű iráni (alán) és helybeli keveredéssel.

Mintavétel a Mongol Tudományos Akadémia régészeti osztályának embertani tárában. Fotó: Magyarságkutató Intézet

A Kárpát-medencébe érkező hunok, avarok és honfoglalók mindegyike kisebbségben volt a helybeli népességhez képest, amelynek túlnyomó többsége európai bronzkori genommal rendelkezett, és az Árpád-korig igen heterogén volt. A Current Biology szaklapban publikált tudományos cikk szabadon elérhető.

7. Száz év elteltével Párizsban megtekinthető lett a trianoni döntésnél használt térkép

Több mint száz évet elteltével Párizsban láthatóvá váltak a tudományos világ trianoni békediktátumot megelőző tárgyalásokra készített térképei. 

A magyar szakemberek több mint hatvan darabot alkottak meg, ezek közül csak gróf Teleki Pál térképét nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában. 

Teleki Pál vörös térképe. Fotó: MKI

A témában a Magyarságkutató Intézet kutatója, Jeney János tartott előadást a Nemzetközi Földrajzi Unió által szervezett párizsi Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson. Előadásának visszhangja meglepően pozitív volt, egy külföldi kutató az előadás után elmondta, hogy 

nem is tudta, hogy a világháború utáni tárgyalások ilyen nagyszámú kisebbséget hoztak létre a Kárpát-medencében, és megköszönte, hogy a kutató erről tájékoztatta.

6. Hogyan válhatott pillanatok alatt népszerűvé László Gyula kettős honfoglalás elmélete?

Hol és hogyan jött létre a kettős honfoglalás elmélete? Miként ismerte föl László Gyula a néprajzi és régészeti hagyaték összefüggéseit? Hogyan válhatott pillanatok alatt népszerűvé és közismertté a nevéhez kötődő szaktudományos teljesítmény? Ezekre a kérdésekre is választ ad M. Lezsák Gabriella könyve, amely László Gyula kolozsvári éveit tárja föl.

László Gyula. Fotó: MMA

 

5. A KISS zenekar legendás utolsó koncertje Magyarországon

A közel ötven éve aktív KISS zenekar Budapesten tartott júliusi koncertjén az út végére értek, és emlékezetes kilépővel zárták le ikonikus zenéjükkel és megjelenésükkel övezett pályafutásukat. Az End of the Road névre keresztelt utolsó, világ körüli turnéjuk végső állomása a magyar főváros volt. Búcsúkoncerthez méltó módon felcsendült a zenekar valamennyi klasszikus slágere, köztük a legismertebb I Was Made For Lovin’ You című számuk is. 

A Kiss Budapesten. Fotó: Havran Zoltán

 

4. Elképesztő hangulatú koncerttel tért vissza Rúzsa Magdi hármas ikrei születése után

Magyarország egyik legnagyobb sztárja, az immár háromgyermekes Rúzsa Magdi igazi gigakoncerttel, kiválóan komponált és hangszerelt dalokkal, profi zenészekkel és flottul összepakolt produkcióval állt a Budapest Park színpadára júliusban

Fotó: Budapest Park/Rosta Márk

A telt  házas koncerten remek hangulat uralkodott, a beszámolók alapján az énekesnő felszabadult és boldog volt, hogy újra színpadon állhatott, energikus, erőteljes énekhangja pedig megtöltötte a Budapest Parkot. 

3. Felbecsülhetetlen értékű leletekre bukkantak a Budavári Palota kutatásakor + fotók

Közel hetven év után bukkantak rá a palota egykori kandallóinak több, felbecsülhetetlenül értékes darabjára a Budavári Palota rekonstrukciójának előkészítése során, melyek egy befalazott alagútban vészelték át a második világháborút és a várban zajló véres harcokat.

 A fejedelmi ebédlő kandallójának egyik eleme. Fotó: Várkapitányság Zrt.

A leletek beazonosítása során kiderült, hogy a legnagyobb, 16 darabból álló csoport a századfordulón a krisztinavárosi szárny egykori helyiségeibe, az Andrássy- és a Deák-előcsarnokokba készített kandallók elemeit tartalmazza. Illetve előkerült két, különösen szépen faragott darab a királyi lakosztály és az első fejedelmi lakosztály között elhelyezett ebédlő márványkandallójából is.

2. Demeter Szilárd üzent a magyar filmalkotásokra acsargó ellenzéki sajtónak 

Az egy kaptafára készült ellenzéki cikkek azt sugallják, hogy a leendő zenei produkció biztosan rossz lesz

– kommentálta Demeter Szilárd az ellenzéki sajtó megnyilvánulásait a Petőfi-musical kapcsán. Az baloldali médiumok a 130 millió forintos támogatásból megvalósuló alkotás előzetes kritizálásával szították a hangulatot

Fotó: Éberling András

1. A korszak legnagyobb néprajzi térképe, amely megváltoztathatta volna a trianoni döntést

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik rendkívül érdekes szaktudományos könyvbemutatóján egy olyan térkép történetére is fény derült, amely – ha eljut a trianoni béketárgyalásokra – hatással is lehetett volna a döntéshozatalra.

Fotó: Facebook

A hatalmas térképet, amely az igen aprólékos, pontmódszeres eljárással készült, maga a szerző találta meg 2014-ben a hadtörténeti levéltárban. A méretével és pontosságával is egyedülálló kartográfiai alkotás, amely a korszak legnagyobb néprajzi térképének számított, alapos kimunkáltsága ellenére sajnos nem jutott ki a trianoni békekonferenciára.

Az idei év top tízes cikkeinek összefoglalóiról itt olvashat: https://magyarnemzet.hu/cimke/2022top10

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.