Mellbevágó mű

Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című tragikus vígjátékának színpadi adaptációja Budapestre is megérkezett. A darabot Oberfrank Pál rendezésében január 25-én, a Thália Színházban játsszák. A Márai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház előadása a válsághelyzetek túlélési stratégiáiról szól.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 14:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyolcvan vödör levegő című tragikus vígjátékot Lezsák Sándor egyetlen éjszaka alatt írta 1982-ben az Alföldön, ahol a tanyasi emberek különféle túlélési stratégiákat dolgoztak ki arra, hogyan éljék túl a háborúkat, miként rejtsék el veszélyhelyzetekben az asszonyokat, lányokat. Az ő történeteik adták az ötletet a darabhoz, amely 1985 februárjában jelent meg a Színház című folyóirat drámamellékleteként. Ősbemutatóját a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban tartották 1989-ben. 

A színműben egy ezermester öregember bunkert teremt magának és a feleségének a kútban. A benne töltött évtizedek alatt az óvóhely szinte atombiztossá válik, a bonyodalmat egy veszekedés indítja el. 

Lezsák Sándor szerint a darab cselekménye napjaink zűrzavara közepette ismét aktualitást nyert, hiszen a túlélés technikáját ma is mindenkinek javallott megtanulnia. Az előadás rendezője, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész a Nyolcvan vödör levegőt nagyszerű, mellbevágó műnek tartja, amelynek egyik sorát sem szabad idézőjelbe tenni, elviccelni, hanem épp ellenkezőleg, minden mondatát őszintén, valósághűn kell közönség elé vinni. 

 

Úgy vélte, most különösen nagy szükség van arra, hogy egymásba kapaszkodjunk, elfogadjuk, tiszteljük a másikat. 

A tragikus vígjátékot a budapesti Márai Színház a Veszprémi Petőfi Színházzal együttműködve vitte színre, bemutatója októberben volt Veszprémben. Az öregembert Oberfrank Pál, az öregasszonyt Módri Györgyi alakítja. Budapesten január 25-én este 7 órától játsszák a Thália Színház Télikertjében.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Urbán Ádám/Márai Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.