Az öt legjobb Tom Cruise-film – Valkűr + videó

Megtörtént eseményeken alapuló, remek háborús thriller.

2023. 03. 31. 20:00
null
Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tom Cruise filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes alkotáshoz. Minden színész, így Tom Cruise esetében is úgy gondolkodtunk, hogy szeretnénk minél többféle szerepben megmutatni. Ezért a hasonló témájú, hasonló karakterű filmek gyakran kiszorulnak mini toplistánkról, annak ellenére, hogy akár jobbak is bizonyos szempontok szerint, mint történetesen az a mozi, ami végül felkerült a listánkra. Így választottuk a harmadik pozícióra a Valkűr (Valkyrie) című amerikai–német háborús filmdrámát, mert szerettük volna Tom Cruise karakterét megmutatni egy történelmi figura szerepében. Nem kellett csalódnunk, szenzációsan alakította Claus Schenk von Stauffenberg német ezredest a filmben.

3. Valkűr (2008)

A filmet Brian Snyder rendezte, akinek a nevéhez az X-Men sorozat több darabja köthető (X-Men – A kívülállók, 2000; X-Men 2, 2003; X-Men: Az elsők, 2011; X-Men: Az eljövendő múlt napjai, 2014; X-Men: Apokalipszis, 2016). Illetve ő rendezte a Stephen King könyvéből készült, Az eminens (Apt Pupil, 1998) című filmet, de a leghíresebb mozi, amit készített, az a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody, 2018) a Queen együttes frontemberéről, Freddie Mercuryról készült életrajzi dráma, ami a főszereplőnek, Rami Maleknak meg is hozta az Oscar-szobrot. Tom Cruise nem csak a főszerepet alakítja a Valkűr moziban, producerként is feltűnik a stáblistán. 

 Claus Schenk von Stauffenberg (Tom Cruise) a Valkűr egyik plakátján – Fotó: HBO

A történet megtörtént eseményeken alapul, a Hitler elleni összeesküvést és a meghiúsult merényletet mutatja be Claus Schenk von Stauffenberg (Tom Cruise) német ezredesnek, a merénylet végrehajtójának szemszögéből. A film címét adó valkűr kifejezés a skandináv mitológiából származik, ugyanis a mitológia szerint a valkűrök szövik a háború hálóját. Stauffenberg, aki 1943-ban egy tunéziai szövetséges légitámadásban elveszti bal szemét és jobb kezét, a német hadsereg megbecsült tisztje, azonban ráeszmél arra, hogy a Führer megbuktatása, kiiktatása a legfontosabb feladat, így lehet a német népet megmenteni és lezárni a világháborút. Így az ellenállás kulcsfigurái, Henning von Tresckow tábornok (Kenneth Brannagh) és Friedrich Olbricht tábornok (Bill Nighy) beszervezik Stauffenberget, és együtt dolgozzák ki a Hitler elleni merénylet részleteit, a Valkűr fedőnevű hadműveletet, amely Hitler likvidálásán túl a hatalom átvételéről szól. Egy váratlan fordulat azonban mindent megváltoztat, nem sikerül a terv. Hitlert ugyanis nem ölte meg a bomba, amit neki szántak. Így ahogy azt a történelemkönyvekből ismerjük, a náci párt vezetői rájöttek a puccsra és letartóztatták a résztvevőket. Végül Stauffenberget és társait 1944. július 21-én ki is végezték, ezzel zárult a történet. 

A rendezés nagyszerű, jól sikerült a kor bemutatása annak ellenére, hogy a szereplők jellemábrázolását kevéssé tartották fontosnak. A fényképezés lenyűgöző, a hangulat magával ragadó, s annak ellenére, hogy értelemszerűen ismertük a végkifejletet, mégis nyújtott új, izgalmas részleteket a megvalósítás. Nathan Alexander és Christopher McQuarrie forgatókönyve nagyon jó alapul szolgált, remek munka. Természetesen sok esetben elnagyolt a történetvezetés, de mivel ez egy játékfilm, ez megbocsátható bűn. Nehezítette a film készítését, hogy néhány jelenetet újra kellett forgatni, miután az eredeti kópia megsérült, mert rossz kémiai vegyülettel kezelték. Érdekesség a mozival kapcsolatban, hogy Hitler szerepét eredetileg Tobias Morettinek szánták, de nem tudta vállalni a felkérést egyéb elfoglaltságai miatt, így a szerepet végül David Bamber játszotta el. 

A Valkűr összességében egy jól elkészített, megtörtént eseményeket feldolgozó konspirációs thriller, ahol a valós történelmi események nagyon jól harmonizálnak a fikciós elemekkel. Tom Cruise ebben a történelmi szerepben is bizonyította, hogy kiváló színész. A szembetűnő külső hasonlóság, ami közte és a tragikus sorsú Claus Schenk von Stauffenberg német ezredes között vitathatatlanul megvolt, még hitelesebbé tette az általa életre keltett karaktert. A Valkűr pedig a maga 200 millió dolláros bevételével minden idők ötödik legnagyobb bevételt hozó második világháborús filmje lett. Sorozatunkban pedig a harmadik helyet szerezte meg, hiszen ilyen szerepben nem sokszor láthattuk Tom Cruise-t, jól állt neki.

Idővonal: A Valkűr című filmet 2008-ban mutatták be, abban az évben, amikor Ciprus és Málta saját valutaként bevezette az eurót, amit így már a közösség 15 tagállamában használnak, megszűnt a Magyar Köztársaság Határőrsége, mert integrálódott a Magyar Köztársaság Rendőrsége kötelékébe, a Gyurcsány-kormány gazdasági okokra hivatkozva leállította a 2007 tavaszán elhatározott kormányzatinegyed-beruházást, a Budapesti Katonai Ügyészség vádat emelt hatrendbeli szolgálati visszaélés vétsége miatt Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy ellen, II. Erzsébet brit királynő megnyitotta a londoni Heathrow repülőtér ötödik terminálját, Dánia iszlámábádi nagykövetsége előtt autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe az al-Káida, ami teljesen letépte a külképviselet épületének elülső homlokzatát. A merényletben 8-an meghaltak, 25-en megsérültek. Kulcsár Attila, a K&H-botrány fővádlottja első fokon 8 év börtönt kapott, Kevin McCabe skót üzletember nyerte a Fradi-tendert, ezzel megszerezte a jogot, hogy megvásárolhassa a Ferencvárost a hozzá tartozó ingatlanokkal együtt és elhunyt a Magyar Televízió örökös tagja, Antal Imre. (Wikipédia)

A Tom Cruise filmjeit bemutató mini toplistánkon legközelebb már az ezüstérmes alkotással jelentkezünk.

Borítókép: Claus Schenk von Stauffenberg (Tom Cruise) német ezredes a Valkűr című film egyik jelenetében (Fotó: HBO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.