Fesztiválon kóstolhatjuk a hungarikum borokat

A Terra Hungaricorum kóstoló célja, hogy legyen egy rendszeres seregszemléje, kiemelt eseménye a hungarikum fajtáknak.

2024. 04. 17. 20:00
bor
Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal rendezik meg április 20-án, szombaton, 15.30 és 20.30 között a Terra Hungaricorum kóstolót a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Mint közleményükben írták, az esemény szervezői, a Terra Hungaricorum Alapítvány és partnerszervezetei (Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány, Furmint Február, Magyar BOR Intézet) kiemelten fontosnak tartják a magyar borászati hagyományok ápolását, a hungarikumnak tekinthető fajták népszerűsítését. A borkóstolóval az a céljuk, hogy legyen egy rendszeres seregszemléje, kiemelt eseménye a hungarikum fajtáknak, különös tekintettel a ma még kis területen termesztett régi magyar fajtákra.

Terra Hungaricorum kóstoló
Az eseménynek a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont (Forrás: Terra Hungaricorum Alapítvány)

Mint írják, az ősi Kárpát-medencei magyar fajták kapcsán három meghatározó borászt mindenképpen meg kell említeni. Szentesi József számos kihalt régi magyar fajta feltámasztásában játszott fontos szerepet, és lettek sikeresek újból olyan szőlők, mint a Csókaszőlő, a Tihanyi kék vagy a Laska. A Pázmándon és Nadapon dolgozó szakembert a borász szakma a Borászok borászának választotta 2013-ban. Hasonlóan fontos fajtamegőrzési munkát végez Andrási László Somlón. Végül, de nem utolsó sorban Maurer Oszkár délvidéki borász, aki nem csak a délvidéki/szerémségi különleges régi fajták visszatelepítésének misszióját végzi (fajtái közül különösen érdekes az egyik legrégebben ültetett Bakator szőlője), de számos borszakmai kezdeményezés alapítója is volt (Terra Hungarica; Kárpát-medencei borászok egyesülete, stb.). Idén újra a Borászok borásza díj jelöltje.

A Terra Hungaricorum Boregyetem ingyenes bemutató-kóstolóinak középpontjában régi Kárpát-medencei szőlő- és borfajtáink, illetve újkori magyar nemesítések lesznek:

  • a Csókaszőlő arcai (az egyik legkülönlegesebb régi Kárpát-medencei kékszőlő-fajta a Csóka),
  • Somló és a régi Kárpát-medencei Sárfehér fajtánk,
  • egyik legizgalmasabb újkori nemesítésünk, a Turán.

Mi a Terra Hungaricorum?

Terra Hungaricorum, azaz a Hungarikumok Földje. A Terra Hungaricorum Alapítvány neve – és a kóstoló neve – is arra utal, létrehozásának is ez a célja: a hungarikumnak tekinthető szőlőfajtákkal és borokkal kapcsolatos ismeretek bővítése, múltbéli örökségünk és borászati hagyományaink ápolása.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.