Minden eddiginél fertőzőbb variáns terjed, azt akarják, hogy még egyszer oltassunk koronavírus ellen

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ismétlő oltások beadását javasolja a 2019-ben megjelent, új típusú koronavírus egy újabb, JN.1 jelű vírusváltozata elleni hatékonyabb védekezés érdekében – tájékoztatott az uniós ügynökség kedden.

Forrás: MTI2024. 04. 30. 17:03
koronavírus, covid
illusztráció Fotó: Pexels Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint a SARS–CoV–2 új, JN.1 variánsa különbözik a korábbi, frissített vakcinák által megcélzott vírusváltozatoktól, 

felülmúlva azok fertőzési mutatóit

mára a legszélesebb körben terjedő változattá vált világszerte.

Az uniós ügynökség arra szólította fel a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóit, hogy egyeztessék vakcináik forgalomba hozatali engedélyének frissítését a vonatkozó ajánlásoknak megfelelően. A jelenleg nem a JN.1 vírusváltozatot célzó koronavírus elleni oltóanyagokat fejlesztő vállalatokat az EMA szintén egyeztetésre hívta annak megvitására, miként alakítsák ki vakcináik összetételének megváltoztatására vonatkozó stratégiáikat.

Az EMA közleményében megjegyezte, az EU-tagországok nemzeti hatóságai döntenek a 2024-es és 2025-ös koronavírus elleni oltási kampányokról, figyelembe véve országuk fertőzöttségi helyzetét.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.