Magyar filmek is indulnak a szarajevói filmfesztivál fődíjaiért

Magyar dokumentumfilm és három diákfilm is versenybe száll a 30. szarajevói filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért.

Forrás: MTI2024. 07. 25. 15:30
Az idei lesz a 30. Szarajevói filmfesztivál
Az idei lesz a 30. Szarajevói filmfesztivál Fotó: Xinhua / eyevine Forrás: Northfoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szarajevói filmfesztivál honlapján olvasható program szerint kilenc játékfilm, 21 dokumentumfilm, 12 rövidfilm és 15 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző díjaiért augusztus 16. és 23. között.

Buda Flóra Anna Cannes meghódítása után a Szarajevói filmfesztivál zsűrijében szerepel.
Buda Flóra Anna Cannes meghódítása után a Szarajevói filmfesztivál zsűrijében szerepel (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

 

A dokumentumfilmek válogatásában húsz másik alkotással száll versenybe Rubi Anna Az életed nélkülem című filmje, amely arra keresi a választ, mi történik a fogyatékkal élő gyerekkel, ha az őt ápoló szülő meghal.

Diákfilm kategóriában Tőkés Anna Az utolsó dobás, Farkas Marcell Sárkánykor, valamint Tudisco Júlia A madár gyermekei száll versenybe a legfőbb díjakért.

A rövidfilmek szekciójának zsűrijében Buda Flóra Anna, a diákfilmek kategóriájának zsűritagjai között pedig Gyimesi Anna ül.

A szarajevói filmfesztivál részeként rendezendő Talents Sarajevo programon 61 filmes vehet részt, köztük Tóth Lili Laura, Dénes Viktória, Noll-Batek Kristóf Áron és Domokos Balázs.

A szarajevói fesztivál során a hangsúly ezúttal is a térség, a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz, de érkeznek filmek Albániából, Örményországból, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Ciprusról, Görögországból, Georgiából, Magyarországról, Máltáról, Moldáviából, Romániából, Törökországból és Ukrajnából.

A szarajevói filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát,

 a vetítéseken évről évre több mint százezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.