Igazi közösségformáló élmény lesz

Idén Budapest lesz a helyszíne a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely világtalálkozó, egy nagy, örömteli összejövetel. Tanúságtétel Jézus Krisztus életet fakasztó áldozatáról és az Isten szeretetéről a világ iránt, és lehetőség Magyarországnak is, hogy megmutassa kultúrájának gazdagságát, a magyar emberek vendégszeretetét. A kongresszus előrendezvényeként Európa legnagyobb passiójátékát mutatják be a virágvasárnapot megelőző napon a Papp László Budapest Sportarénában. A Passió 2020 fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, az előadásra 2020 önkéntest várnak jelmezes közreműködőnek. Perényi Szilviával, az önkéntesek vezetőjével beszélgettünk hagyományról, önkéntességről és a készülő produkcióval kapcsolatos gyakorlati kérdésekről is.

B. Orbán Emese
2020. 02. 06. 7:03
null
A tömegjelenetek majdani résztvevőinek korhű jelmezeket biztosítanak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A passiójáték alapvetően az európai keresztény közösségek húsvéti hagyománya volt, az önkéntesség pedig az európai kultúra meghatározó része napjainkban, itthon is virágkorát éli. Szeretnék, ha ezt a két meghatározó kulturális élményt egyszerre élnék meg a jelentkezők – ezért tartja fontosnak Perényi Szilvia, hogy a Passió 2020 önkéntesek által jöjjön létre.

A Passió 2020 az önkéntességek között is egy igen speciális lehetőség, hiszen itt az önkéntesek valójában nem másoknak segítenek, hanem maguk lesznek a produkció tevékeny létrehozói, egy közösségi alkotásé, amit csak együtt lehet megvalósítani, ráadásul a részvétel az örökké összetartozás érzését adja majd.

Felmerül a kérdés: ha valaki még sosem volt önkéntes, vajon miért pont most szánná rá magát? – Igaz, minden önkéntesség más, de az első önkéntes élmény nagyon meghatározó tud lenni, és kijelenthetjük, hogy egy ekkora létszámban létrejövő produkció egy életre szóló emlék. Számukra is felvetődnek a kérdések, amiket a darab a közönség tagjainak is megfogalmaz. Mindezt az Aréna színpadán megélni egy igazi közösségformáló élmény lesz – véli Perényi Szilvia.

Érdeklődésünkre, hogy milyen szerepekre várják a jelentkezéseket, Perényi Szilvia elmondta, hogy a színpadon Jeruzsálem népét fogják megjeleníteni az önkéntesek. – A következő szerepkörökben számítunk rájuk: római katonák és előkelők, jeruzsálemi asszonyok, férfiak és ifjak. A jelentkezés lezárulta után, de még az első próba előtt mindenki megkapja a szereplőcsoportokba való beosztását – részletezte az önkéntesek vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a fellépőknek az előadáshoz korhű jelmezeket biztosítanak, valamint a próbák és előadások ideje alatt étkezést. Mindenkinek egy kis ajándékkal is kedveskednek, és mint az első ilyen léptékű produkció szereplői, a részvételről tanúsítványt is fognak kapni. A középiskolás diákok a részvételüket iskolai közösségi szolgálatként is elszámolhatják.

A tömegjelenetek majdani résztvevőinek korhű jelmezeket biztosítanak
Fotó: Mirkó István

– Az önkéntesek jelentkezéséhez nem szabtunk képzettségi előfeltételt, mert hisszük, hogy erre mindenki képes lehet. Várjuk tehát azoknak a jelentkezését, akik elhivatott és lelkes résztvevői szeretnének lenni Európa legnagyobb közösségi passiójátékának. Családok, iskolai, vallási és munkahelyi közösségek jelentkezését éppúgy, mint egyéni jelentkezőket – tette hozzá Perényi Szilvia. A részvétel feltétele a 12 éves kor betöltése, valamint hogy a jelentkezők minden próba- és előadásnapon velük tudjanak lenni. A próbákat március utolsó két szombatján és április első péntekén tartják, és a virágvasárnap előtti szombaton két előadásban vesznek részt a jelentkezők. Tehát március 21-én, 28-án, április 3-án és 4-én számítanak az önkéntes szereplők jelenlétére.

Az érdeklődők a Passió2020.hu oldalon található jelentkezési lap kitöltésével tudják jelezni a részvételi szándékukat. Határidő: február 26., hamvazószerda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.