Rendszerek és iskolák

Kollégium blues címmel jelent meg a Kairosz Kiadónál Perjéssy-Horváth Barnabás első regénye, amelynek cselekménye a Debreceni Református Kollégiumban játszódik a rendszerváltozás előtti tanévben. A hatvanas évek közepén született szerző úgy véli: nemzedékének világlátása különbözik az előttük járókétól, de az utánuk menetelőkétől is – könyve így azon túl, hogy illeszkedik az iskolaregények vonulatába, generációs mű is.

Péntek Orsolya
2005. 05. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon szokatlan dolog, hogy valaki kész regénnyel pattan elő anélkül, hogy előtte publikált volna.
– Diákkoromban elég sokat írtam mindenféle műfajban, de nem közöltem szinte semmit. Elkövettem azt a hibát, hogy a legnagyobbak műveihez mértem őket, s így az eredetiségre, tökéletességre törekvés igénye megakadályozta nyilvánosságra kerülésüket. Három drámámat azonban sikerrel játszották amatőr színpadok. A regényt régóta érleltem, de kellett a távolság az élmény és a megírása között, egészen pontosan tizennyolc év. Vannak, akik az átlagos utat járják, folyamatosan publikálnak, és egyre jelentősebb alkotásokat tesznek le az asztalra. Persze az én esetem sem szokatlan az irodalomban – számtalan író kezdett felnőtt fejjel publikálni.
– Hogyan lehet Ottlik után regényt írni egy kollégium életéről?
– Provokatív a kérdés, a válasz is olyan lesz. Van egy jó hírem: Ottlik után is lehet iskolai témájú regényt írni! Ottlik Géza nem mesélt a kádári korszak egyházi gimnáziumáról, mint ahogy mi sem ábrázolhatjuk ma igazán hitelesen a kőszegi katonai alreál Horthy-rendszerbeli miliőjét, esetleg történelmi regényként. Ilyen szempontból Ottlik világát is meghaladta az idő, esztétikai értelemben persze nem, ő klasszikus, az Iskola a határon pedig csodálatos remekmű. Minden emberöltő újrafogalmazza azonban a világot. Egyébiránt az iskolai regények mind különbözőek: a Törless iskolaévei, A város és a kutyák, az Abigél, a Holt költők társasága, a Légy jó mindhalálig!, a Zabhegyező, az Akkor májusban esett a hó, és sorolhatnám.
– A Kollégium blues első ránézésre generációs műnek tűnik. Említetted, hogy a cselekményt elcsúsztattad pár évvel a valós időszakhoz képest.
– 1980–84 között éltem a debreceni kollégiumban, akkor még nem hittük, hogy bármi is megváltozhat, bezártságot és kilátástalanságot éreztünk. A szereplőim azonban a ’87–88-as tanévben elevenednek meg, akkoriban már látszottak az előjelek, bár a fordulat lehetőségéről a többségnek még csak sejtelme sem volt. Dramaturgiai szempontból jóval izgalmasabbnak tartom ezt a korszakot. A mi nemzedékünk – a nagyjából 1962–73 között született társaság – az államszocializmus egyre kellemesebbé váló atmoszférájú időszakában eszmélődött, a világlátásunk különbözik az előttünk járókétól, de az utánunk menetelőkétől is.
– Miben különbözik a nemzedékek karaktere?
– A szabadságfokban például voltak különbségek az egymást követő nemzedékek közt. A „generációk” körül azonban akkora a zűrzavar, oly nehezen definiálható dolog ez, hogy minél kevesebbet mondunk róla, annál jobb – lásd a nagy- és kisgeneráció vicces kategóriáit. Egy valamit azért kiemelnék mint nemzedéki élményemet: mi mindkét rendszer iskoláját kijártuk, nagyrészt ez képezi tapasztalati tőkénket is, s ezt egész életünkben magunkkal visszük.
– A regényedben szokatlan részletességgel, szinte dokumentarista módon írod le a kollégiumi életet, a berendezést, a szabályokat. Miért?
– A debreceni kollégiumban sok évszázad értékei halmozódtak föl. Ebből a hagyományból szerettem volna valamit megmutatni, hogy aki olvassa, azt érintse meg a történelem, a hely szelleme. Csak így tudtam elmesélni.


Bemutató a Várban. A Kollégium blues bemutatója ma 17 órakor lesz a budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány Deák Termében. A könyvet Győri János tanár-irodalomtörténész ajánlja. Közreműködik Kaszás Gergő színművész, a háziasszony Badacsonyi Ildikó lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.