Tüntetők a César-díjak kiosztásán

MTI
2006. 02. 27. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia mozikban nagy sikert aratott a De battre de mon coeur s’est arreté (Megszűnt a szívem dobogni) című film. Jacques Audiard alkotása szombat éjjel öszszesen nyolc kategóriában nyerte el – köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb francia filmnek járó – francia Oscar-díjnak számító César-díjat. A legjobb férfi főszereplő díját Michel Bouquet nyerte, míg Nathalie Baye 23 év után másodszorra vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Césart. A legjobb forgatókönyv díját a román származású Radu Mihaileanu és Alain-Michel Blanc a Va’ vis et deviens (Menj, élj és formálódj) című filmért érdemelték ki. A legjobb első film César-díját a Darwin rémálma című film kapta. Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmje nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó elismerést. Tiszteletbeli Césart kapott Hugh Grant és Pierre Richard. A francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia a párizsi Théatre de Chatelet-ben rendezett ünnepsége elején néhány tüntető foglalta el a színpadot, és húsz percig adta elő követeléseit a nézőtéren helyet foglaló kulturális miniszternek. Az előadói szakma szabadúszói több tízezer kollégájuk nevében bizonytalan helyzetük és a munkanélkülisegély-rendszert szigorító reform ellen tiltakoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.