Az egyensúly megtalálása Mádon

A Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legkülönlegesebb települése Mád.

Son
2015. 07. 04. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méztől dagadva megreped a szőlő, s a boldogságtól elnémul a szóló – írta Kosztolányi Dezső a Szeptemberi áhítat című költeményében. Ezt a katarzist lehet megélni a Tokaji borvidék egyik legkedvesebb falujában, Mádon, a Szent Tamás-dűlő tetején állva. Ott szemlélve a szőlőtőkéket, az ember kicsit úgy érzi, mintha a mindig vágyott harmóniát lelte volna meg. Ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás szőlőbirtok és pincészet alapítója szerint a tökéletesség eléréséhez az egyensúlyi állapotot kell megtalálni. Itt pedig minden – nem csak a geológiai együttállásnak köszönhetően –  adott ahhoz, hogy igazán nagy borok készüljenek. Mádon kivételes méltósággal gondolkoznak a borokról.

Az összefogás szellemében alakult meg a mádi pincészeteket tömörítő Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, amelynek célja a helyi borok magas szintű minőségének biztosítása, a mádi bor fogalmának megteremtése. Magasabb minőségű márkaként szeretnék a tokajit elfogadtatni, mivel ifjabb Szepsy Istvánék tapasztalata azt mutatja, bár külföldön a tokaji az egyetlen igazán elfogadott és ismert magyar bor, mégsem veszik eléggé komolyan. A helyi szabályozásnak megfelelően a mádi szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a hangsúly pedig a magas minőségű, dűlő-, és adott esetben parcellaszelektált borokra került. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre. Mindez hűen tükrözi, mennyire erősen is hisznek a mádi borászok a dűlők különleges fekvésében és az ásványoktól duzzadó talaj erejében.

Ifjabb Szepsy Istvánék a Szent Tamás pincészetben a furmintra koncentrálnak, kis mennyiségben szeretnének egyedi tételeket készíteni, boraikra pedig már külföldön is felfigyeltek, Németországban például három Michelin-csillagos étteremben kínálják a nedűiket. Boraik ténylegesen arra reflektálnak, amit a termőhely és a fajta tud. A természettel való szoros együttélés révén a termőhely ott érződik a borban.


2009-ben indult el Mád komolyabb menedzsmentje, ennek köszönhetően épült meg az Első Mádi Borház és a Gusteau Kulináris Élményműhely, ahol Horváth Gábor séf vezetésével olyan helyi alapanyagokból készülő fogásokat kínálnak, amelyek tökéletes összhangban vannak a vidék boraival. A vizuális és terroir-élmény náluk szorosan összefonódik.

A Lődi Építésziroda által tervezett, nemrég megnyílt Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe illeszkedik. A Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám által kidolgozott interaktív kiállítás jelentős része játékos Augmented Reality-eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó, csak erre a területre jellemző aszúsodási folyamatot. Mád szőnyegtérképén egy kiterjesztettvalóság-program segítségével virtuálisan is kézbe lehet venni a borokat megszépítő mádi kőzeteket. Szőlődomborműveken archív filmhíradós anyagok peregnek, helytörténeti szempontból igen jelentős anyag gyűlt össze, az 1945 előtti felvételek például soha nem voltak így egymás mellett láthatóak. A kiállítási anyag összeállítása során gazdag dokumentáció gyűlt össze az aszúkészítésről, a szabad szemmel látható aszúsodásról, de még mikroszkóp alatti felvétel is készült az aszúsodást okozó Botrytis cinerea gomba terjedéséről.

Asztalba épített érintőképernyőkön lehet többet megtudni Mád aktuális borainak jellegzetességeiről, de a mádi borarchívumban is lehet böngészni. Ifjabb Szepsy Istvánék a borászat mellett kecsketenyésztéssel is elkezdtek foglalkozni, hogy kihasználják a szőlőtermesztésre nem alkalmas területeket. Az Első Mádi Borházban még az egyik gidáról, Abigélről készült festmény is látható. Ezt Ipacs Géza grafikus készítette, aki amúgy társtulajdonosa a Szent Tamás pincészetnek. Ezektől az emberi gesztusoktól, a személyes kötődéstől válik igazán szerethetővé minden, ami Mádon megszületik.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.