Amikor Salvador Dalí és a nyalóka egymásra talál

A spanyol gasztronómia és formatervezés találkozásának legérdekesebb pillanatai az Iparművészeti Múzeumban.

Makrai Sonja
2015. 08. 07. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyeden elegáns és messzemenőkig kreatív – így lehetne jellemezni a spanyol konyhát, de a spanyol formatervezők is ezt az utat követik. Az Acción Cultural Espanola által rendezett tárlat, amely az elmúlt két évben bejárta a világot, három egységre bontva mutatja be a spanyol konyha, az asztal és a tálalás, valamint az ételdizájn világát.

A Juli Capella kurátor által összeállított gazdag tárgyanyag több szempontot követ. Helyet kaptak a már-már ikonikussá lett konyhai eszközök, egy korszak tanúi, mint José Alix Martínez 1919-es kuktája, Gabriel Lluelles Miniprimer kézi habverője, amelyből több milliót adtak el világszerte, vagy Lluelles Dieter Ramsszal közösen tervezett minimalista citromfacsarója és André Ricard 1964-es jégkockacsipeszei. De még az is kiderül, hogy a Chupa Chups nyalóka logóját egykor Salvador Dalí tervezte.

A tradicionális konyhaeszközökre született rexflexiók, újraértelmezések is figyelemre méltók: a spanyol borostömlők nyomán született meg a H2O névre keresztelt bicikliseknek készült italtartó, amelynek külsejét természetes festékanyaggal kezelt kecskebőr fedi, belseje pedig latexből van. A hagyományos csőrös korsó formáját a tejesdobozzal ötvözte. José Andrés pedig a spanyolok által közkedvelt asztalifocit ebédlőasztallá változtatta.

A tárgyak között van, amelyik nem mellőzi a humort sem: akad a látnivalók közt mosogatószivacs alakú kenyér, szilárd halmazállapotú kávé, nyalókának álcázott zöldségcukrok, vajból készült gyertya, amely önmagától olvad meg, vagy épp kenyértésztából készült bútor.



Némelyik erős társadalomkritikát is hordoz. A Marre Moerel Design Studio által tervezett nyers szépségű konyhai eszközök disznólábat, tehénszívet, juhagyat vagy épp bikaherét formáznak, szembesítve az emberekben rejlő brutalitással, állati ösztönökkel. Nagyon is szerethető Curro Claret madáretetőként is funkcionáló vágódeszkája vagy a Reykjavik pékség kenyérmaradékból készült madárfészke.

A legnevesebb spanyol éttermek, mint az El Bulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz által kifejlesztett étkészletek közül kiemelkedik a tenger hullámait követő Drap kínálótál és a kenyérszeleteket formázó alumíniumkészlet – utóbbi olyan ételek felszolgálásra szolgál, amelyeket hagyományosan paradicsomos pirítóson szoktak enni. Az idei designhét díszvendége Spanyolország lesz, a Tapas kiállítás stílusos felvezetése az őszi rendezvénysorozatnak.

(Tapas – Spanish design for food. Iparművészeti Múzeum. Látogatható október 4-ig.)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.