A kubai díva visszatér Veszprémbe

Tizenhárom éves lett idén Veszprém fesztiválja, s hagyományosan világsztárokat lát vendégül a királynék városában.

Tölgyesi Gábor
2016. 03. 25. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legendás kubai zenekar, a Buena Vista Social Club 2014-es világ körüli búcsúturnéján Magyarországon is fellépett, muzsikusai közül azonban még ma is többen aktívak. Az idén nyolcvanöt éves Omara Portuondo is, aki 2012 után újra Veszprémben muzsikál: július 13-án a flamenco Sinatrájaként méltatott, háromszoros latin Grammy-díjas Diego el Cigalával nyitja meg az idei VeszprémFesztet.

Az idén tizenhárom éves fesztivál másnapján a Grammy-díjas amerikai dzsesszénekes, Gregory Porter ad koncertet, míg július 15-én a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb brit popsztárja, Lisa Stansfield lép fel a királynék városában. Július 16-án az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb dzsesszművésze, a brit Jamie Cullum lép színpadra.

Az énekes, zongorista és dalszövegíró egy Grammy-, három Brit-díj birtokosa, s bár még csak harminchat éves, több mint tízmillió eladott lemeznél tart. Július 17-én lounge válogatáslemezek elmaradhatatlan amerikai formációja, a Thievery Corporation zárja a fesztivált.

Nem marad el a a VeszprémFeszt kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok sem. Az Óváros téren július 8. és 17. között mindennap ingyenes dzsessz-, illetve dzsessz ihlette koncertek, valamint balatoni borok várják a fesztiválozókat.

A VeszprémFeszt pénteki programismertetőjén a rendezvény fő szervezője, Mészáros Zoltán megemlékezett a brüsszeli terrortámadás áldozatairól, míg Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa az európai fesztiválok szerepének fontosságát hangsúlyozta. A város polgármestere, Porga Gyula úgy fogalmazott: a fesztivál tizenhárom éve bizonyítja, hogy egy kis közösség, egy magyarországi középváros minden szempontból alkalmas arra, hogy világsztárokat lásson vendégül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.