A Madárijesztő-jelmezt is megmentenék

Dorothy piros cipellői után a Madárijesztő jelmezét is helyreállítanák az Óz, a csodák csodája filmből.

MTI
2016. 10. 25. 13:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Smithsonian Amerikai Történelmi Nemzeti Múzeum hétfőn jelentette be, hogy meghosszabbítja a Kickstarter portálon indított adománygyűjtő kampányát.

Az intézménynek 85 ezer dollárra (24 millió forint) van szüksége az egykor Ray Bolger viselte Madárijesztő-jelmez helyreállításához és méltó elhelyezéséhez. A kosztümöt a színész özvegye, Gwendolyn Bolger adományozta a múzeumnak 1987-ben.

Amennyiben az új adománygyűjtő kampány is sikerrel jár, akkor a Madárijesztő kalapja is helyet kap Dorothy piros cipellője mellett a múzeum 2018-ban nyíló új popkultúratárlatán. A jelmez egészét csak időszakosan fogják kiállítani.

A múzeum egy hete indított adománygyűjtést a muzikel végén Dorothy lábán látható piros cipők megmentése érdekében. A kitűzött 300 ezer dolláros célt vasárnap estére érték el, hála a 41 országból adakozó 5300 támogatónak.

A piros cipellő az Amerikai Történelmi Nemzeti Múzeum gyűjteményének legnagyobb becsben tartott tárgyai közé tartozik. A múzeum épp ezért olyan vitrinbe szeretné tenni, amely lehetővé teszi, hogy a jövendő nemzedékek is megcsodálhassák.

A lábbelit Gilbert Adrian, az MGM stúdió vezető jelmeztervezője készítette. Bár a cipők a filmvásznon élénkpirosnak látszanak, a valóságban rubinvörösek. Ha piros lett volna a színük, azt a korabeli színes filmtechnika világítása narancssárgává változtatta volna.

A hét évtizeddel ezelőtti forgatáshoz több pár készült a piros cipőből, négy pár hollétéről tudnak, ezek egyike van a washingtoni múzeum birtokában. Egy ötödik párat 2005-ben a minnesotai Judy Garland-múzeumból loptak el, és többé nem került elő.

A Madárijesztő-jelmez esetében a múzeum dolgozói ugyancsak igyekeznek megtalálni a legjobb módját a filmtörténeti relikvia megóvásának és méltó elhelyezésének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.