Három kerek évfordulót ünnepelnek Orfűn

Kedden kezdődik a 10. Fishing on Orfű Fesztivál.

B. Kovács Gergely
2017. 06. 20. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ünnepli 50. születésnapját Nicole Kidman színésznő és Lovasi András. Nem tudjuk, a hollywoodi sztár készül-e Orfűre, mi azonban biztosan ott leszünk a Lovasi születésnapjára időzített koncerten a Fishing on Orfű Fesztiválon. A rendezvény megünnepli, hogy tíz éve rendezték meg először, ahogy azt is, hogy harminc éve alakult meg a Kispál és a Borz. És persze nem feledkeznek meg az alapító Lovasi András születésnapjáról sem.

A bő kétórás koncerten az életmű dalai, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag és Lovasi szóló munkásságának számai csendülnek majd fel. Ott lesznek a színpadon a korábbi és a jelenlegi zenésztársak, és információink szerint a zenék nem blokkokra, korszakokra bontva szólalnak meg, hanem vegyesen, azaz könnyen megtörténhet, hogy Kispál András Kiscsillag számban gitározik, vagy az egykori Borz egészül majd ki Lovasi jelenlegi kollégáival. A koncerten feltűnnek majd az egykori vagy még ma is létező zenekarok vendégművészei is.

Június 20-a csak a négynapos fesztivál nyitónapja, de már ez is kiváló zenei élményt kínál. Lovasi koncertjét a Csík zenekar fellépése előzi meg a Kacat Nagyszínpadon, míg az Orfű10 színpadon a Rackaláka koncertjét követi a Budapest Bár produkció. Előbbi nevéből ki is következtethető, hogy Ferenczi György és a Rackajam zenél majd együtt a Kalákával, utóbbi zenészei feltehetőleg Lovasi koncertjén éneklik majd be magukat.

A fesztivál szervezői is ünnepelnek, és jó születésnapos módjára nem kapni, inkább adni szeretnének. Ezért tették elérhetővé a fesztivál eddigi összes elérhető koncertvideóját. Ahogy közleményükben fogalmaznak, a Fishing on Orfű az évek során egyre nagyobb figyelmet fordított a fesztivál koncertjeinek rögzítésére. Évről évre gyarapodott a hanggal és képpel rögzített fellépések száma, hogy utólag is visszatekerhetőek legyenek az orfűi koncertélmények. A Fishing 10. szülinapja alkalmából végre elkészült a fesztivál nagy zenei archívuma az összes fellelhető hang- és videofelvételből, a kezdetektől egészen 2016-ig.

Hozzáteszik, a Fishing-archívum egyedülálló vállalás a maga műfajában. Talán nem túlzás azt állítani, hogy kulturális tekintetben is rendkívüli gyűjtés, hiszen az elmúlt 10 évből tesz hozzáférhetővé több száz koncertet, rálátást adva a hazai könnyűzene világára. Ráadásul egy csomó olyan zenekarról mutat felvételt, akik más fesztiválokon nem jutnak fellépési lehetőséghez. A cél mindig is a profin rögzített és az eredeti hangulatot visszaadó koncertfilmek készítése volt, az Archívum pedig egy élő, évről évre bővülő formátum lesz. Ahogy 2015-ben és 2016-ban, a Fishing ezután is majd az összes koncertjét rögzíteni fogja – egyedülállóként az országban, de talán az egész világon is.

A végeredmény pedig: majdnem 400 felvétel, amiből 300 mozgóképes felvétel, 100 koncerthang, 176 előadó, 210 órányi zene, amit majd 9 nap lenne végighallgatni a fishingonorfu/archivum oldalról.

A hideg téli estéken ezeknek is nekiugrunk majd, de most használjuk ki, hogy a koncertek négy plusz egy napon át élőben szólnak Magyarország egyik legcsaládiasabb fesztiválján a hegyek közt, kék tó partján, Orfűn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.