Nemzetközi pénzmosásba keveredett DiCaprio

Sokmilliós műkincseket kapott ajándékba a színész a maláj korrupciós ügy gyanúsítottjaitól.

Ficsor Benedek
2017. 06. 19. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 3,2 millió dollárt (880 millió forint) érő Picasso-festmény, egy csaknem kilencmillió dolláros (2,5 milliárd forint) Basquiat-kollázs és nem utolsósorban Marlon Brando Oscar-díja – ezeket foglalták le az amerikai hatóságok Leonardo DiCapriótól. Ahogy pénteken már röviden beszámoltunk róla, az Oscar-díjas színész – aki lelkes műgyűjtő is egyben – egy nemzetközi korrupciós ügy miatt volt kénytelen megválni műkincseitől. A korábban több alkalommal is korrupcióval vádolt Najib Razak maláj miniszterelnökhöz köthető illegális pénzmozgás során közel 3,5 milliárd dollárnyi (ezermilliárd forint) közpénz vándorolhatott magánzsebekbe.

Az ügy tavaly nyáron került napvilágra, amikor hónapokig tartó nyomozást követően az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a maláj gazdaság fellendítésére létrehozott pénzügyi alap az ázsiai ország fejlődése helyett a miniszterelnöknek és körének fényűző életmódját szolgálta. A gyanú szerint a pénzből angol és amerikai luxusapartmanokat, egy magánrepülőgépet, több nagy értékű festményt is vásároltak, és nem utolsósorban ebből finanszírozták a százmillió dolláros (27 milliárd forint) költségvetéssel és DiCaprio főszereplésével készült A Wall Street farkasa című hollywoodi filmet is.

Martin Scorsese alkotása egy gátlástalan tőzsdeügynök csalássorozatát mesélte el. A sors iróniája, hogy az igaz történeten alapuló film elkészültét egy, a vásznon megjelenítettnél lényegesen nagyobb bűnügy tette lehetővé. A hatóságok szerint a Red Granite nevű produkciós cég több bankon keresztül csaknem 64 millió dollárt (17 milliárd forint) kapott a maláj alapból. A cég vezetője, Riza Aziz azt állította, hogy egy abu-dzabi üzletember finanszírozta a filmet, ám a pénz feltehetően Malajziából érkezett. Aziz saját szórakozására sem sajnálta a közpénzt, jelentős összeget kaszinózott el Las Vegasban, a Variety információja szerint DiCaprio társaságában.

A színész a most visszaszolgáltatott műkincseket a pénzügyi alap szétosztásában szintén érdekelt Jho Low maláj bankártól kapta „baráti ajándékba”, míg Brando aranyszobrát A Wall Sreet farkasában nyújtott alakításáért érdemelte ki. A festményeket, mint szóvivője közölte, DiCaprio a természetvédelmi alapítványa támogatására szervezett szokásos évi jótékonysági aukció számára fogadta el, és amint kiderült, hogy bűncselekményekhez köthetők, azonnal visszaszolgáltatta őket.

További műkincseket is vizsgálnak, amelyek Low közvetítésével jutottak el a színészhez. Egyebek mellett egy Yves Klein-, egy Roy Lichtenstein-, egy Andy Warhol- és egy másik Picasso-festményért is gyanús forrásból fizethettek. A hatóságok a cég további két produkciójához, a Dumb és Dumber kettyó és a Megjött apuci! című filmekhez kötődő vagyontárgyakat is lefoglaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.