Fesztivállá nőtt a születésnapi meglepetés

Jazzpiknik: egy festői magyar faluban koncertezik a Kool & the Gang, Mario Biondi és a Matt Bianco.

Tölgyesi Gábor
2017. 07. 31. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borbarátok és a pannon táj szerelmesei kiválóan eligazodnak a Balatonfüred−Csopaki borvidék falvai és pincészetei között is, de arra sem szabad szőlőkarót dobni, aki 2011 előtt még nem hallott Paloznakról: amikor is a falu a jazzpiknik révén felkerült az ország zenei fesztiváljainak térképére. Paloznak alig ötszáz lelket számláló település – a régészeti leletek alapján ötezer éve lakott −, nem közvetlenül a magyar tenger partján fekszik, és csak 1990-ben függetlenedett Csopaktól. Barokk temploma még őrzi a román kori részleteket, takaros parasztházai részben a lelkes betelepülőinek köszönhetően újultak meg. 1998-ban a magyar községek közül elsőként kapott Hild-díjat. E festői környezetben augusztus 3–5. között rendezik meg hatodszor is a Paloznaki Jazzpikniket, ahol olyan nemzetközi hírességek lépnek fel, mint a Kool & the Gang, az Incognito, Mario Biondi vagy a Matt Bianco, de a magyar névsor is impozáns.

A piknik idén tízezer fős közönségre számít. Ennek fényében meglepő lehet, hogy egy születésnapi ünnepségből nőtt ekkorára, és hogy az ötlete egy nemzetközi jogász fejéből pattant ki. – Párom, Homola Szabolcs negyvenedik születésnapjára szerveztem egy zenés meglepetéspartit, ami annyira jól sikerült, hogy abban a hitben ringattam magamat, hogy innentől kezdve bármilyen fesztivált képes vagyok megcsinálni. Akár jazzfesztivált is – mesélte lapunknak a piknik rendezője, Valde Orsolya. – Az első piknik 2012-ben egy jazzdélután volt. Széplaki Gábor szervezővel tulajdonképpen nem akartunk többet, mint egy falusi jazzbulival ismertebbé tenni Paloznak nevét, és valamiképp támogatni a közeli, felsőörsi Snétberger-központot is. Aztán teljesen beleszerelmesedtem Fábián Juli hangjába, így muszáj volt megszervezni a második pikniket is, amely már kétnapos volt. Mivel a jazz rendkívül sokszínű, maradt még bőven megmutatnivaló, így 2014-ben már két színpad kellett a tizenöt fellépőnek. Jött a DePhazz és a Mezzoforte is. Mivel én inkább emberi jogi ügyekben vagyok jártas, Szabolcs viszont üzletember, ekkor muszáj volt beszállnia a piknik szervezésébe.

Ami aztán olyan jól sikerült, hogy a következő már hatezres közönséget vonzott. Az idei piknikhez himnusz is íródott Fábián Julinak és a Zoohackernek köszönhetően, és ezúttal már négy színpadnál folyik a bor és a mulatság. A már említett sztárok mellett nagyszínpados lesz a Group’n’Swing, a Kéknyúl Jónás Verával, a Peet Project és a Random Trip. A Tájház színpadnál találkozhatunk az Opportunityval, a Brass on the Roaddal, az Antal Gábor Trióval, a Sárik Péter Trióval és Berki Tamással, valamint DJ Bootsie-val. A paloznakiaknak bárhová szabad a bejárás, miközben a további két színpadnál mindenkinek ingyen szól a jazz és a funk. A Sáfránkert vendéglő melletti jazzszínpadon fiatal tehetségek idézik meg a bárok hangulatát, a pezsgőteraszon pedig a mediterrán latin és francia jazz életérzést olyan előadók képviselik, mint Pátkai Rozina vagy a Swing a la Django.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.