Fiókban hever több Bowie–Queen dal

Nem az Under Pressure lehet az egyetlen közös szerzemény.

Lakner Dávid
2017. 07. 13. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, soha ki nem adott közös száma is volt David Bowie-nak és a Queennek – fedte fel Peter Hince, aki Freddie Mercury zenekarának turnéstábját vezette a nyolcvanas évek elején. Eszerint tehát az eddigi feltételezésekkel szemben nem csupán egy dal, az 1981-es Under Pressure erejéig tartott a világsztárok együttműködése.

Hince állítja, ő maga ott is volt Bowie-val és a Queennel a stúdióban, amikor rögzítették a számokat. Erről Neil Cossar zenetörténész készülő Bowie-könyvében fog számot adni. „Előadtak több eredeti dalt, de feldolgozásokat is. Csak zenélgettek, próbáltak a stúdióban, de rögzítettek mindent, így az olyan számok átiratait is, mint az All the Young Dudes vagy az All the Way from Memphis” – mondta. Hince szerdán a brit The Guardiannek kijelentette: nem kérdés, hogy ezek a felvételek léteznek.

Bowie ügynöksége és a Queen-menedzsment nem kommentálta az állításokat, azoknak ugyanakkor hitelt ad Brian May egy múlt havi interjúja is. A Queen gitárosa a Mojónak beszélt arról, hogy nem minden került nyilvánosságra abból, amit a zenekar és Bowie közösen felvett annak idején a svájci Montreux-ben.

Az Under Pressure a Queen 1982-es albumán, a Hote Space-en kapott helyet. Hamar a brit játszási listák élére került, az 1975-ös Bohemian Rhapsody után pedig hazájában a második legnépszerűbb Queen-dallá válhatott. A zenekar játszotta is minden koncertjén a számot, Bowie viszont csak 1992-ben énekelte el először élőben egy Freddie Mercury emlékkoncerten, Annie Lennoxszal közösen. A dal azóta is rendkívül népszerű, többen is feldolgozták, köztük 2005-ben közösen az amerikai My Chemical Romance és the Used nevű zenekarok. 

David Bowie 69 éves korában, tavaly halt meg rákban, míg Freddie Mercury 1991-ben, 45 évesen vesztette életét. Arról, hogy AIDS-ben szenved, csupán közvetlenül halála előtt beszélt egy sajtónak írt közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.