Hamisítás gyanúja miatt bezártak egy Modigliani-kiállítást Genovában

Senki nem tudja, hogy hány eredetinek hitt Modigliani lehet hamisítvány.

MTI
2017. 07. 14. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok lefoglaltak 21 festményt – a kiállított képek felét – és hamisítás, csalás és orgazdaság gyanúja miatt vizsgálatot indítottak három személy, köztük a tárlat kurátora, egy nemzetközileg elismert művészettörténész, Rudy Chiappini ellen.

Az Amedeo Modigliani (1884–1920) avantgárd olasz festő műveiből rendezett kiállítást csak három nappal a hivatalos vége előtt záratták be a hatóságok, úgymond a látogatók iránti tapintatból. Egy toszkániai műgyűjtő és műkritikus, Carlo Pepi vetette fel még korábban, hogy a kiállított képek között hamisítványok is lehetnek. A lefoglalt képek valódiságát most szakértők fogják ellenőrizni.

A pénteki razzia után kiadott közleményében a dózsepalota hangoztatta, hogy a vitatott kiállítás megrendezésével egy – országosan, sőt nemzetközileg ismert – külső partnert bízott meg. Szakértők szerint több, a toszkánai mesternek tulajdonított hamisítvány is forgalomban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.