Nem biztos, hogy exhumálják Dalít

Előbb összehasonlítják a magát a világhírű festő lányának nevező Pilar Abel és öccse DNS-mintáit.

MTI
2017. 07. 10. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enrique Blánquez közölte: a művész örökségét kezelő Fundación Gala – Salvador Dalí nevű alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntéssel szemben, kérve az Abel testvérek DNS-ének vizsgálatát, amelyből kiderülhet, hogy ugyanattól az apától származnak-e. Ha igen, az alapítvány szerint Dalí holttestének kihantolása feleslegessé válik. A mintavételt kedden végzik el – közölte az ügyvéd.

A most 61 éves Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, kérve az apaság megállapítását. Állítása szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Dalí barátainál egy katalán tengerparti településen, Cadaquésben, ő pedig ebből a szerelmi viszonyból született.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igényt. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet.

A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen, egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó.

Az ügy érinti a spanyol államot is mint a törvényes leszármazott nélkül elhunyt művész örökösét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.