Örülhetnek a feministák az új Barbie-nak

Az irreális elvárások kritikusa, nem pedig szimbóluma lehet majd az új mozi.

Lakner Dávid
2017. 07. 17. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nőkkel szembeni irreális elvárások kritikáját kínálhatja majd az új Barbie-film – erről írt minapi cikkében a brit The Independent szerzőnője, Alyssa Rosenberg. A napilap szerint a sztori nagyon ígéretes: eszerint a főhőst elzavarják Barbieföldről, mondván, nem elég tökéletes, ezután pedig a való világban kénytelen boldogulni.

Ezzel a történettel pedig minden esélye megvan a filmnek, hogy a kritikusok ne szedjék szét még azelőtt, hogy a nézők elé került volna. A Barbie-jelenséget ugyanis régóta hevesen bírálják, mondván, egyszerre propagálja a nem túl valószerű női alkatot, és erősít fel olyan sztereotípiákat, mint hogy a szőke nők a vásárlás megszállottjai. Korábban a Mattel babája inkább az irreális elvárások szimbólumaként, nem pedig azok kritikusaként működött.

Az új Barbie-film azután vált sokak számára reménykeltővé, hogy kiderült: a szabadszájú megnyilvánulásairól ismert Amy Schumer játszhatja a főszereplőt. Ő viszont később kikerült a projektből, így az elkötelezett feministák ismét aggódhattak, mi fog a végén kisülni az élőszereplős változatból.

A korábbi Barbie-képtől való eltávolodás már csak azért is szükségesnek tűnhet, mert emblematikus gyerekjátékról van szó. Az utóbbi időkben a filmstúdiók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kicsik számára pozitív üzeneteket vigyenek át az olyan mozifilmekkel, mint amilyenek A Lego kaland vagy az Agymanók voltak.

A The Independent szerzőnője mindenesetre reméli, hogy nem fogják kiönteni a fürdővízzel a gyereket is, és nem vész el a lényeg a sztoriból. Tehát, hogy tudni fognak a tinédzserlányok által jól ismert érzésekről, hangulatokról, gimnáziumi élményekről mesélni, és nem csupán az lesz a film célja, hogy a felnőttek jobban érezzék magukat a közvetített üzenet miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.