Egy város, egy gyilkos és a bevándorlók

Fritz Lang filmjeivel érkezik az idei Szemrevaló filmfesztivál.

Lakner Dávid
2017. 09. 15. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyven éve elhunyt kultrendező, Fritz Lang klasszikusaival, valamint friss menekültsztorikkal tér vissza a jövő héten a Szemrevaló / Sehenswert filmfesztivál. A tíznapos rendezvény szeptember 21-én indul, és eltart egészen a hónap végéig, harmincadikáig. Aztán sincs viszont megállás, mert a fővárosi Művész mozi után szeptember utolsó napjaiban Szegedre, majd október elején Debrecenbe és Pécsre érkezik a filmes mustra.

Az osztrák és német, illetve a svájci filmtermés germán részének legjavát ígéri a fesztivál, amely kiemelten foglalkozik a legendás direktor munkásságával. A csütörtöki nyitófilm is Gordian Maugg két évvel ezelőtti drámája, a Fritz Lang című alkotás lesz. A rendező maga is a fesztiválra látogat, míg három nappal később a rendezőről és koráról tartanak kerekasztal-beszélgetést. A seregszemlén olyan Lang-műveket lehet újranézni, mint az M – Egy város keresi a gyilkost, vagy a Molnár Ferenc színművéből készült Liliom. Látható lesz Rüdiger Suchsland filmkritikus 2014-es dokumentumfilmje, a Caligaritól Hitlerig is.

A Társadalmi törésvonalak blokkban jórészt bevándorlókkal kapcsolatos filmeket nézhetünk majd. Leadják a nagy sikert aratott, de vegyes kritikai fogadtatásban részesülő Simon Verhoeven-filmet, az Isten hozott Németországbant (Wilkommen bei den Hartmanns). A vígjátékban egy nigériai menedékkérő befogadása okoz konfliktusokat a Hartmann családnál, a sztoriban elsütve az összes klisét, amit az igencsak aktuális téma kapcsán el lehetett. Találkozhatunk egy Kurdisztánban a gyökereit kutató svájci nővel A fecske című filmben, míg az Ideges idegenek politikailag inkorrekt komédiát ígér identitástudatról és az „igazi külföldiekről.”

A Válságok és választások blokk pedig izgalmas társadalmi látleleteket, szociodrámákat foglal magába, köztük a Mérgezett egérrel, ami már korábban eljutott a hazai mozikba. A fekete komédiával együtt szeptember 22-én a Művész moziba érkezik a rendező-forgatókönyvíró, Josef Hader is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.