Felháborodtak A Legyek Ura női változatán

Avagy mit csinál majd egy csapat lány a lakatlan szigeten?

Lakner Dávid
2017. 09. 01. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy visszhangot váltott ki a Twitter-felhasználók körében a Warner Brothers minapi bejelentése: A Legyek Ura új filmfeldolgozását készítik el, csakhogy ezúttal csupa lánnyal játszva újra a történetet. William Golding 1954-es regényében egy csapat angol kisfiú került el egy lakatlan szigetre, ott pedig egyre inkább levetkőzték magukról a civilizációs mázat, az otthon megszokott szabályokat.

A Deadline cikke szerint az új adaptáció Scott McGehee és David Siegel nevéhez fűződik. Utóbbi rendezte az öt évvel ezelőtti Maisie tudja című alkotást is. A Legyek Urából 1963-ban készült már film, amelyet Peter Brook dirigált, továbbá ismert az 1990-es változat is, aminek a rendezője Harry Hook volt. McGehee kifejtette: a lányváltozat segíthet a nézőknek újfajta megközelítésből látni a történteket.

Úgy tűnik viszont, sokan nem vevők erre. Roxane Gay író például úgy vélekedett Twitter-oldalán: csupa lánnyal az egész sztori nem is történne meg. Más felhasználók némiképp talán ironikusan azt jegyezték meg, hogy ilyen film már rég készült, csak Gyilkos játékok (Heathers) vagy épp Bajos csajok címmel.

Az 1993-ban elhunyt Golding maga egyébként azt mondta: egy csapat kisfiú jóval inkább tudja modellezni ezt a könnyen lecsúszó társadalmat, mint egy lánytársaság. Meg aztán, tette hozzá, kisfiú volt ő is, jobban ismeri ezt a világot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.