Rockzenészek, akik a bűn útjára léptek

Akadt, akit gyilkosságért, mást pedofil bűncselekményekért vagy tervezett merényletért tartóztattak le.

Lakner Dávid
2017. 09. 18. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bűncselekménygyanús eset kavarta fel a rockzenei állóvizet. Ezúttal a népszerű lengyel death metal zenekar, a Decapitated keveredett nemierőszak-ügybe: a gyanú szerint spokane-i koncertjük után közösülésre kényszerítettek egy nőt a turnébusz mosdójában. Az Egyesült Államokban letartóztatott csapat mindent tagad, de egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek, és ketten DNS-mintát sem voltak hajlandók adni. Ahogy azt pedig megszokhattuk, nagyon eltérő reakciók érkeztek a szubkultúrában jártasak köreiből. Akadtak, akik az egy irányba mutató körülmények miatt élesen elítélték őket, mások az ártatlanság vélelmére hagyatkoztak. És persze megint felbukkant a jól ismert áldozathibáztatás: most is sokan úgy vélték, hogy népszerű metálosoknak „nem lenne szükségük” ilyesmire.

A kommentelőkön túl viszont az ismertebb megszólalók éretten nyilatkoztak. A brit Venom Prison lemondta novemberi turnéját a Decapitateddel, Facebook-posztjában pedig felhívta a figyelmet a számtalan hasonló esetre. Az igazságos eljárás fontosságát és az ártatlanság vélelmét emelték ki a britek, hozzátéve viszont: a hasonló esetek többségében ki szokott derülni, hogy közel sem hamis vádakról van szó.

Ha a Decapitatednek az ítéletig valóban ki is jár az ártatlanság vélelme, akadnak olyan zenészek, akiket már jogerősen elítéltek erőszakos bűncselekményekért. Az egyik legnagyobb vihart a norvég black metal színtér kavarta a 90-es évek elején. Az öngyilkossággal és templomgyújtogatásokkal súlyosbított közeg egyébként is hírhedt volt már, de ahhoz egy brutális gyilkosság kellett, hogy tényleg mindenki róluk beszéljen. A Burzum mögött álló Varg Vikernest 1993 augusztusában tartóztatták le a Mayhem gitárosának meggyilkolásáért. (A csapatnak \'92-\'93-ban Vikernes is tagja volt basszusgitárosként.) A következő év májusában bűnösnek is találták mind a merényletben, mind korábbi templomgyújtogatásokban, és 21 év börtönre ítélték.

Anders Breivik ügyében persze már láthattuk, miféle börtönviszonyok jellemzik Norvégiát, így nem lepődhettünk meg Vikernes sorsán sem. A rácsok mögött szintetizátoros lemezeket rögzített, és egy szökési kísérlet ellenére csupán 14 évet kellett leülnie.

Bár 2009-ben került szabadlábra, 2007-ben egy fia is született feleségétől, Marie Cachet-től. (Megszökni is egy „rövid eltáv” során tudott.) Szabadulása óta egy francia farmon él, folyamatosan hozza ki a lemezeket, és saját Youtube-csatornáján beszél az égvilágon bármiről, ami eszébe jut. (Túlsúlyos emberekről, vegánokról vagy szélsőjobbos nézeteiről.)

Vikernes egyébként önvédelemre hivatkozott, és arra: áldozata, Oystein „Euronymous” Aarseth a meggyilkolását tervezte. Utóbbi egyébként színtérszervezőként levelezésben volt a fél világgal, és még egy japán black metal csapatot (Sigh) is ő fedezett fel. „Én csak annyit tudtam erről, hogy hívogattam ezeket az embereket, akik egyszer csak nem vették fel a telefont, és csak utána hallottam, hogy mi történt. Elég kemény volt” – nyilatkozta az Origónak 2012-ben Csihar Attila, aki már a Mayhem ’94-es lemezén énekelt, tíz évvel később pedig állandó tag lett.

De a svéd black metal színtér sem bizonyult igazán ártatlannak. A Dissection énekes-gitárosát, Jon Nödtveidtet egy meleg algériai férfi, Josef ben Meddour 1997-es meggyilkolásában találták bűnrészesnek. Az ekkor 22 éves Nödtveidt egy barátjával, az iráni Vladdal követte el a merényletet. A Dissection-vezetőt 1998-ban nyolc évre ítélték Göteborgban, de 2004-ben szabadulhatott már. Zenekarját ugyan újraindította, de két évre rá öngyilkosságot követett el. Tettében szélsőséges vallási nézetek befolyásolták. Egyébként bátyja, Emil Nödtveidt is zenész, csak ő egy másfajta stílusban, az industrial-gothic Deathstarsban találta meg a helyét.

A walesi Ian Watkinst, a Lostprophets énekesét pedofília miatt ítélték el. A zenekar a Myspace-generáció tagjai körében vált népszerűvé a 2000-es években. A sikermenet egész 2012-ig tartott, akkor derült fény az énekes bűncselekményeire. Watkins többek közt egy 13 év alatti gyermeket is megpróbált megerőszakolni. A történtekért egy évvel később 29 év börtönre ítélték. Utólag egész más fénytörésbe kerülhetett a csapat egy korábbi klipje, az A Town Called Hypocrisy is, amiben Watkins kislányokkal ugrált, és előttük tett kétértelmű szexuális utalásokat.

A Faulkner-regényről elnevezett amerikai As I Lay Dying énekesét szintén 2013-ban tartóztatták le. Az ún. metalcore stílusba sorolt csapat egy időben az énekessel együtt kereszténynek vallotta magát. Ez nem akadályozta meg a zenészt abban, hogy megpróbáljon egy bérgyilkost fogadni a felesége megöletésére, amiért 2014-ben hat évre ítélték. A történtek után Lambesis arról beszélt, hogy csak a lemezeladásokért mondták magukat kereszténynek – ezt a többi zenekartag élesen elutasította. Tavaly decemberben aztán szabadlábra került az énekes, és úgy hírlik, teljesen új tagokkal újra aktivizálná csapatát.

Jóval súlyosabb tettért kellett felelnie a francia Bertrand Cantatnak. A Noir Désir énekese 2003-ban bántalmazta olyan súlyosan barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt, hogy utóbbi nem sokkal később, 41 éves korában életét vesztette. A zenészt ezért 2004-ben nyolc év börtönre ítélték Vilniusban, de 2007 októberében már szabadult is. Három évvel később Cantat magyar exfelesége, Rády Krisztina lett öngyilkos. A nő mentális és fizikai bántalmazásra is panaszkodott korábban, de végül nem emeltek az ügyben vádat az énekes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.