Sátánistának bélyegezték Kecskeméten a metálzenekart

Nem árulhatja pólóit az Apey & the Pea, miután egy helyi jobbikos keresztényellenesnek nevezte a csapatot.

Lakner Dávid
2017. 09. 20. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem árulhatja kecskeméti koncertje előtt a termékeit az Apey & the Pea metálzenekar, miután egy helyi képviselő sátánistának nevezte őket – számolt be róla a 444. A belassultabb, úgynevezett sludge/stoner zenét játszó csapat ugyan még csak a műfaj legextrémebb képviselői közé sem tartozik, de a jelek szerint akad, akinél már ez a banda is kiverte a biztosítékot.

„Pénteken nem árulhatunk merch-öt, sem az új lemezünket, nagyon sajnáljuk, de egy nem várt fordulat folyományaképp egy helyi politikai képviselő olyan helyzetbe hozta a TEKA döntéshozóit, hogy ne árulhassuk a termékeinket a klubban az este folyamán, mivel sért egyes vallási csoportokat. Nem igazán értjük a problémát, és a nyomás hatására fontolgattuk, hogy inkább lemondjuk a koncertet, és nem megyünk bele ebbe a méltatlan kompromisszumba” – írta Facebook-oldalán a zenekar.

Egy helyi jobbikos politikus, Radics Tivadar egy héttel ezelőtt kelt ki az ellen, hogy az Apey & the Pea a városban lépjen fel. „Egy nemzeti rock zenekar (Hungarica) szellemisége nem fér bele a rabbi számára, hogy a régi zsinagógában, a mostani technika házában koncertet adjon, de egy sátánista, a kereszténységet gyalázó zenekar (Apey & the Pea) már belefér... Pentagrammok, kecskefejek és fordított keresztek. Ez való egy zsinagógába ezek szerint?” – tette fel a kérdést a képviselő

A Tudomány és Technika Háza egyébként már régóta nem működik neológ zsinagógaként, és korábban olyan zenekarok is játszottak már itt, mint a Tankcsapda, a Paddy and the Rats és a Depresszió. A 444 megjegyzi, ironikus módon egyébként a patás kecske a város címerállata is. 

A Hungarica még 2010-ben nem koncertezhetett az említett helyen, miután több szervezet tiltakozott a zenekar fellépése ellen. 

A HVG.hu azt írja, a klub tulajdonosa néhány napja még egy megbeszélést is összehívott, amin ott volt a programszervező, a jobbikos képviselő és a zenekar szervezője. Az Apey & the Pea menedzsere szerint a politikus az angol dalszövegek fordításával érkezett, és a csapat vizuális világára is rámutatva amellett érvelt, hogy a metálbanda igenis sátánista. A zenekar szervezője igyekezett megmagyarázni, hogy szó sincs erről, és művészi önkifejezésről, valamint a szubkultúrában használt jegyek sokszor ironikus használatáról van szó, de a politikus ragaszkodott álláspontjához. 

„Azt kérték tőlünk, hogy ne áruljunk lemezeket és pólókat, mert azok sértik a keresztények érzéseit. Mire mi megkérdeztük, hogy a fiúk a tetoválásaikat is takarják-e le. Erre azt a választ kaptuk, hogy ha lehet, igen. Mire azt is megkérdeztük, hogy a közönség tagjai viselhetik-e a pólóikat. Erre azt mondták, hogy abba nem szólhatnak bele” – nyilatkozta a lapnak a menedzser.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.