Weinstein-botrány: fizethetett asszisztense hallgatásáért a filmmogul

Zelda Perkins azt állítja, 125 ezer fontot kapott, így nem vádolta meg a producert.

MN
2017. 10. 24. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harvey Weinstein korábbi brit asszisztense azt állítja: 125 ezer fontot kapott a hallgatásáért azt követően, hogy szexuális zaklatással vádolta meg a filmmogult – írja a BBC.

Zelda Perkins eredetileg a Financial Times című brit üzleti napilapnak számolt be arról, hogy még 1998-ban írt alá hallgatási megállapodást. Mint mondta, Harvey Weinstein azt kérte tőle, masszírozza meg, majd megpróbálta az ágyra taszítani. Eleinte azért nem hozta nyilvánosságra a történteket, mert szégyellte magát.

Azonban később – miután egy női kollégájától megtudta, hogy Weinstein őt is zaklatta – megvádolta a producert. A két nő végül összesen 250 ezer fontban részesült, melyet egyenlő arányban osztottak el. Viszont aláírták a hallgatási megállapodást, melynek megszegése miatt Perkinsnek most lehet hogy vissza kell fizetnie a pénzt, valamint kártérítést kell fizetnie a szerződésben megfogalmazott egyéb költségekért.

Az egykori asszisztens beszámolója egyébként nagyon hasonló ahhoz, amit Lupita Nyong’o és Gwyneth Paltrow mondott – mindkét színész azt állította, az eset azzal kezdődött, hogy Weinstein masszázst kért hotelszobájában.

Harvey Weinstein ügyében egyre jobban dagad a botrány: többtucatnyi nyilvánosságra került tanúvallomás szerint az Oscar-díjas producer hatalmával visszaélve évtizedeken át zaklatott nőket. Voltak, akik szexuális erőszakkal is megvádolták Weinsteint, egyikük Rose McGowan színész. A New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a vádak alapján.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kizárta soraiból a producert, és Franciaországban kezdeményezték, hogy fosszák meg Weinsteint a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől. A Weinstein Co. bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a cég egészének vagy egy jelentős részének az eladásáról, az Amerikai Producerek Céhe (PGA) pedig közölte, hogy elindította Harvey Weinstein kizárását.

Fivérét, Bob Weinsteint is szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg Amanda Segel televíziós műsorvezető, egykori producer.

Két újabb rendezőt is szexuális zaklatással vádolnak az Egyesült Államokban. James Tobackkel szemben egyenesen harmincnyolc nő fogalmazta meg állításait, a Nickelodeonnak dolgozó Chris Savinót pedig azután rúgták ki, hogy többen is a molesztálásairól adtak számot.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.