Elkelt a legdrágább filmes relikvia, a Tiltott bolygó robotfigurája

Marilyn Monroe ruháját és A máltai sólyom sólyomszobrát is lekörözte, 5,3 millió dollárért vették meg.

MN
2017. 11. 22. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozifilmes kellékek kategóriában 5,3 millió dollárért (1,4 milliárd forintért), árverési rekordösszegért cserélt gazdát egy New York-i aukción a Tiltott bolygó című, 1956-os sci-fi klasszikus több mint két méter magas robotfigurája. A Bonhams aukciósház közölte kedden, hogy Robi, a robot (Robby the Robot) ezzel megelőzte a korábbi rekordert, a Humphrey Bogart főszereplésével készült, A máltai sólyom című, 1941-es film valamivel több mint 30 centiméteres sólyomszobrát, amely 4 millió dollárért kelt el egy aukción. De még Marilyn Monroe 4,6 millió dollárért gazdát cserélő, legendás fehér ruháját is túlszárnyalta a Hétévi vágyakozás (1955) című filmből.

„Robi, a robot egyike az amerikai kultúra azon szimbólumainak, amelyek beleivódtak a DNS-ünkbe” – jegyezte meg közleményében Catherine Williamson, az aukciósház szórakoztatóipari relikviákkal foglalkozó részlegének vezetője. Az üvegkupola-szerű fejjel és mozgatható végtagokkal, köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal rendelkező robot dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygóban, és nemegyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel. A három részből álló robotot annak idején körülbelül 100 ezer dollárból készítették el, ez az összeg ma már csaknem egymillió dollárnak felelne meg. A robot új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.