Eltemették az AC/DC alapító gitárosát, Malcolm Youngot

A szűk körű szertartáson a család, a zenekar tagjai és más neves ausztrál zenei menedzserek vettek részt.

MN
2017. 11. 28. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltemették Malcolm Young gitárost, az AC/DC rockegyüttes alapítóinak egyikét kedd délelőtt Sydney-ben. A St. Mary-katedrálisban tartott, szűk körű szertartáson a családon kívül a legendás zenekar jelenlegi és hajdani tagjai – köztük Malcolm testvére, Angus – és más neves ausztrál rockerek, zenei menedzserek vettek részt. A gyászbeszédet Bradley Horsburgh, a család egyik tagja, valamint David Albert, a zenekar kiadója, az Albert Productions vezetője olvasta fel – írja az MTI.

A gitáros életútját és sikereit felidézve Albert hangsúlyozta, hogy Young zseniális zenész és dalszerző volt, ám szerény ember is, aki nagyra becsülte a családja körében töltött időt. Malcolm Young 64 éves korában hunyt el november 18-án. Évek óta demenciában szenvedett, 2014-ben, egy szélütés után vonult vissza a zenéléstől. A Skóciában született, de Ausztráliában felnőtt Malcolm és Angus Young barátaikkal 1973-ban alapították az AC/DC-t, amelynek jelentése váltó- és egyenáram. A varrógépen látható jelölést nővérük javasolta, és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták.

Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét High Voltage címmel, ezt követte a T.N.T., a Powerage – a címek is jól jelzik zenéjük dinamikáját, robbanékony stílusát. A rockrajongók által jól ismert riffek nagy része Malcolm Young leleménye, a szólókat a koncerteken fel s alá rohangáló, nemegyszer Chuck Berry híres kacsajárását utánzó Angus vezette elő. A zenekar utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg Rock or Bust címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni, helyére unokatestvére ugrott be. Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.