341 film verseng a legrangosabb Oscar-díjért, de megvannak a favoritok

Azok a filmek, amelyeket mozis bemutatásuk előtt egyéb módon nyilvánosan forgalmaztak, nem indulhatnak.

MTI
2017. 12. 20. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai filmakadémia több mint hétezer tagja 341 film közül választhatja ki a márciusi gálán a legjobb film Oscar-díját elnyerő produkciót – közölte a Variety.com-ra hivatkozva az MTI. A legesélyesebbek között emlegetik a Szólíts a neveden!, a Három óriásplakát Ebbing határában, A Pentagon titkai, a Lady Bird, a Tűnj el!, a Dunkirk, A víz érintése, A legsötétebb óra, a Floridai álom, a Rögtönzött szerelem, a Mudbound és a Wonder Woman című produkciókat.

A legjobb film díjáért az az alkotás indulhat, amelynek kereskedelmi forgalmazása Los Angeles megyében december 31-ig elkezdődik, és legalább hét egymást követő napon vetítik a mozikban.

A feltételek között szerepel, hogy a produkciónak legalább 40 percesnek kell lennie, és vagy 35, illetve 70 mm-es filmről, vagy a kiírásoknak megfelelő digitális formátumban kell vetíteni. Azok a filmek, amelyeket mozis bemutatásuk előtt egyéb módon nyilvánosan forgalmaztak, nem indulhatnak a legjobb film Oscarjáért.

Míg más Oscar-mezőnyökben öt-öt jelölt verseng a díjért, a legjobb film kategória jelöltjei közé öt–tíz film kerülhet be, a szavazók ugyanis preferenciájuk alapján rangsorolják a filmeket. A kategória Oscar-szobrát a film producerei kapják.

A díj utolsó öt kitüntetettje a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje), a 12 év rabszolgaság és Az Argo-akció volt.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) létszáma júniusban 774 taggal bővült, és már több mint 7300 filmes tartozik a testülethez. A 90. Oscar-díj jelöltjeinek listáját január 23-án jelentik be, a díjátadó gálát pedig március 4-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.