A szezonban már nem vezényel a Metben a zaklatással vádolt sztárkarmester

A New York-i Metropolitan Opera jegeli a közös munkát James Levine-nal.

MN
2017. 12. 04. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York Times és a New York Post számolt be korábban arról, hogy a sztárkarmester 1985-től éveken át szexuálisan zaklatott egy fiatalkorú férfit. Az ügy 1993-ig tartott, és a ma 48 éves férfi kis híján öngyilkos lett a történtek miatt – írja az MTI.

BBC beszámolója szerint a karmestert már három férfi is zaklatással vádolja. 

Az operaház vasárnap jelentette be, hogy James Levine mostantól nem vesz részt a Met produkcióiban, és a már meghirdetett előadásokon sem vezényel. Az operaház megbízott egy korábbi ügyészt is, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson le.

A 74 éves művész negyven éven át, 1976-tól 2016-ig volt a Metropolitan Opera zeneigazgatója. Parkinson-kórja miatt tavaly visszavonult tisztségéből, de alkalmanként továbbra is dolgozik a Metben, a szezonban szombaton vezényelt először és utoljára.

Miután Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatási botrányba keveredett, többen, köztük hollywoodi színészek – például Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow – is arról számoltak be, hogy őket is zaklatta a producer. Voltak, akik szexuális erőszakkal is megvádolták Weinsteint, egyikük Rose McGowan színész.

A Weinstein-ügy óta többen is a nyilvánosság elé álltak, és közölték, hogy ők is zaklatás áldozatai voltak. Mások mellett James Toback rendezőt, valamint Kevin Spacey-t és Dustin Hoffmant is az a vád érte, hogy szexuálisan zaklatták kollégáikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.