Az ország karácsonyfája szomorú példája az abszurditásnak

Idén sajnos egy meggyötört óriás örökzöld áll az ország főterén.

Makrai Sonja
2017. 12. 01. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örökzöld növények és fák a kereszténység megszületése előtt különös jelentőséggel bírtak az ókori emberek számára a téli időszakban, a germán, a római, az egyiptomi és a kelta népek is különleges tisztelettel fordultak feléjük. Sokan úgy tartották, ha faágakat aggatnak ki otthonuk ajtajára és ablakaira, elűzik a boszorkányokat, a gonosz lelkeket, a tél sötét erőit, és távol tartják a betegségeket. Pogány eredetű hagyomány a faállítás szokása is, hisz életfákra az egyiptomi, kínai és a zsidó kultúrában vannak példák. A karácsonyfa-állítás rituáléja már a skandináv területekről származik, és az 1600-as években terjedt tovább a német hercegségekben. Az első fát állítólag Luther Márton állította a gyerekeinek.

A Parlament előtt is minden évben felállítják az ország karácsonyfáját, amelynek nevéből adódóan a legszebbnek illene lennie. Idén sajnos egy meggyötört óriás örökzöld áll az ország főterén. Pedig hosszú-szép élet van mögötte: a 20 méter magas, 63 centis törzsátmérőjű, többtonnás ezüstfenyőt egy tököli nyugdíjas házaspár ajánlotta fel. Negyven évig állt az udvarukon. A faóriást egy speciális katonai járművel szállították az Országház elé, csak épp egyáltalán nem vigyáztak rá. A fa jelentős része lelógott a kocsi platójáról, nem csoda, hogy miután végighúzták az autópályán, sérülten, megtépázva ért célba a szerencsétlen fenyő. Több ága eltört, sok helyről lehullottak a tűlevelek, a zöldellő ágak helyén egy részen barna folt éktelenkedett.

Sokan szóvá tették, hogy mindez hogy történhetett meg, tervezik-e, hogy lecserélik a fát, de ahogy más esetben, a kormány most is nehezményezte a kritikát. Az Index az RTL Klub tudósítására hivatkozva kereste meg az Országgyűlést, ahol leszögezték nem cserélik le a fát. „( ) a csatorna nem tartozik az önzetlen felajánló család és segítőkész szervezetek sorába – beleértve a katasztrófavédelmet, a honvédséget és az Országgyűlés Hivatalát –, amely, illetve amelyek azon fáradoznak, hogy az adventi időszak kezdetére mindenkinek, aki a Kossuth térre látogat örömére szolgáljon a látvány. A feldíszítés befejezésével, reméljük Ön és olvasóik is saját szemükkel győződhetnek meg az Ország Karácsonyfájának szépségéről” – állt sokatmondó válaszlevelükben.

A probléma megoldása kimerült abban, hogy fogtak egy óriási égősort, amellyel a kritikus ágakat úgy-ahogy szorosan összekötötték. Időközben az egész fát beborították a színes körtécskék, de a csoda elmaradt. Szomorúan árválkodik az állam főterén az ország karácsonyfája.

A karácsonyfa Isten ajándékozó szeretetének szimbóluma, mellyel az embert visszafogadja kegyelmébe. A Kossuth téren álló örökzöld, amit még egy kordonnal is körbekerítettek, azonban sajnos sokkal inkább a tisztelet és a valódi párbeszédek hiányára emlékeztet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.