Egyelőre nem mutatják be a francia terrortámadásról szóló játékfilmet

Az egyik áldozat özvegye indított petíciót, kérve, hogy később adják csak le az alkotást.

Lakner Dávid
2017. 12. 29. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnapolta a francia állami televízió annak a romantikus drámának a bemutatóját, ami a két évvel ezelőtti francia terrortámadást dolgozta fel – számolt be róla a The Guardian. A Ce soir-là (Azon az éjszakán) című alkotás forgatását múlt héten fejezték be, és két elképzelt fiatalt helyez a középpontjába, akik a Bataclanban esnek szerelembe. 

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy a tragédia után ilyen kicsivel máris játékfilmben dolgozzák fel a történteket. Még több fájdalmat okozna csak az alkotás – vélte az egyik áldozat özvegye, és online petíciót indított, hogy a France 2 halassza el a vetítést. Miután összegyűlt 38 ezer aláírás, a csatorna bejelentette: a projektet egyelőre felfüggesztette, a producerek pedig egyeztetnek a túlélőkkel és az áldozatok rokonaival.

A francia film történet szerint egy, a Bataclan közelében élő nő, illetve egy járókelő egyaránt segítenek az embereknek elmenekülni a fegyveresek elől. Amikor a túlélők később azt kérik, hogy találkozhassanak az őket mentőkkel, a férfi és a nő útjai újra keresztezik egymást, és kapcsolat szövődik köztük. A koncerttermen belüli támadást egyébként nem mutatja a film.

„Hogy együtt éljünk a fájdalmunkkal, csendre, méltóságra és tiszteletre van szükségünk. Nem pedig egy romantikus játékfilmre, ami csak a csatorna nézettségét akarja feltornázni” – írta Claire Peltier, aki a tavalyi terrortámadásban vesztette el a férjét. A France2 a petíció hatására kiadott közleményében azt írta, egyelőre nem tűzik még ki a bemutató időpontját, és a tévé vezetősége sem látta még a filmet. 

Az egyik túlélőkből álló szervezet, a Life for Paris vezetője, Arthur Dénouveaux arról beszélt az AFP-nek: még ha nem is kérték, hogy cenzúrázzák a filmet, örülnek, hogy egyelőre a mértéktartás győzött, és elhalasztják a bemutatót. 

Összesen százharminc embert gyilkoltak meg 2015. november 13-án, amikor összehangolt terrortámadást hajtottak végre Párizsban, illetve külvárosában, St-Denisben. A Bataclan koncerttermébe fegyveres iszlamisták hatoltak be, miközben az Eagles of Death Metal játszott, és kilencven embert mészároltak le ott. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.