Prima Primissima díjat kapott Kányádi Sándor és Bálint gazda is

A kultúra, tudomány és sport meghatározó hazai képviselői kapták meg a 15 millió forinttal járó díjat.

MTI
2017. 12. 02. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz kategóriában tizenötödik alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Az építészet és építőművészet kategóriájában Farkas Gábor építész, a tudomány kategóriájában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus, a sajtó területéről Baló György szerkesztő, műsorvezető, a képzőművészet kategóriájában Birkás Ákos festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriájában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést. A sport területéről Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, az irodalom kategóriájában Kányádi Sándor költő, író, műfordító, a népművészet és közművelődés kategóriájában Bálint György kertészmérnök, a zeneművészet területéről Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a színház- és filmművészet kategóriájában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként tizenötmillió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó közönségdíjat a Hazajáró honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát, és mindenkit növekedésre serkent.

Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas tizenötmillió forintos pénzdíja mellett a primák ötmillió forintban részesülnek.

A díjátadón – amelyet szombaton felvételről sugároz a Duna televízió – részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.