Rengeteg pénzt költ a kormány baráti életművekre

Több mint félmilliárdot ér a kormánynak a Csoóri- és Szervátiusz-életművek gondozása, aranyárban állítanak szobrot Lech Kaczynskinak is.

Koncz Tamás
2017. 12. 28. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen indokolható mértékű támogatásokat ad a kormány kedvenc művészeinek életműgondozására, derül ki a szerdai Magyar Közlönyből.

Bár ugyanitt jelent meg az Előretolt Helyőrség és egy erdélyi médiaegyesület együttesen közel 3 milliárdos támogatása, ami magában rendkívüli összegnek számít, a kormányhatározat ezen túlmenően is hatalmas összeget, összesen több mint félmilliárd forintot biztosít négy művészéletmű kezelésére.

360 milliós forrást nyert el például Szervátiusz Jenő és a Szervátiusz Tibor szobrászok munkásságának gondozására az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. A fiú, Szervátiusz Tibor 2015-ben lett a nemzet művésze, korábban, 2011-ben tizenhárom másik jelölttel együtt pedig Budapest díszpolgárává választották – igaz, a Népszabadság korabeli cikke szerint a jelölteket kizárólag a Fidesz fővárosi frakciója választotta ki.

Hogy a jelentős Szervátiusz-életmű forrást mire fordítják, arról nem rendelkezik a kormányhatározat, de ennyi pénzből akár két múzeumot is lehetne alapítani a szobrász apának és fiúnak – igaz, már van egy közös múzeumuk, Kolozsváron.

A tavaly elhunyt, az Origo cikke szerint vállaltan Fidesz-barát Csoóri Sándor életművének gondozására 150 millió forintot adott a kormány: a pénzt az ürömi Violino Talentum Tehetséggondozó és Kulturális Szolgáltató Bt. kapta, melynek az Opten nyilvántartása szerint két tagja van: Csoóri özvegye, Balogh Júlia és nevelt lánya, Csoóri-Bányai Réka – a társaság tavaly 1,2 milliós árbevétellel zárta az évet.

Csoóri-Bányai Réka egyébként Hóvári János felesége – Hóvári korábban a Fidesz-kormány ankarai nagykövete volt, jelenleg pedig ő a milliárdos források felett diszponáló MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Százmillió forint jutott a Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor életművének gondozására is: a forrás kedvezményezettje a támogatáshoz képest szerény forgalmat bonyolító Legend-Art Kft., amit – az Opten nyilvántartása szerint – szintén két hozzátartozó vezet: Szokolay Orsolya hegedűművésznő az ügyvezető, özvegy Szokolay Sándorné pedig tag a családi vállalkozásban. Szokolay Sándor 2003-ban lépett be a Fideszbe; 2013-as temetésén Orbán Viktor is részt vett, a kormányfő pedig három évvel később ott volt Csoóri Sándor búcsúztatásán is.

Az életművek mellett szobrokra is komoly forrásokat szánnak : a kormány meghallgatta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester kérését, és összesen 128 millió forintot ad a Lech Kaczynski-szobor felállítására. Az egykori lengyel elnök a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában hunyt el. A vértanúhalált halt lengyel pap, Jerzy Popiełuszkó emlékére pedig 50 milliós szobrot állítanak.

Mindkét emlékművet az NMI Művelődési Intézet állíthatja fel: a Nemzeti Művelődési Intézet utódjának számító nonprofit kft. nagyot merített az év végi kulturális pénzesőből, hiszen a 26 támogatott projektből 17-et ők vittek el, 4,2 milliárd forint értékben.

A művelődési intézet jelenlegi fenntartója egyébként az a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, amit a korábbi MDF-es, ma a Fidesz-frakcióban ülő Lezsák Sándor hozott létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.