Lech Kaczynski emlékére állítana szobrot a fővárosi Fidesz

Tarlós István is támogatja a kezdeményezést.

MTI
2017. 03. 23. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus felidézte, hogy tíz éve minden év március 23-án a nagy múltú lengyel–magyar barátság előtt tiszteleg a két nemzet.

Kezdeményezését a két ország kapcsolatának szoros összefonódásával indokolta, utalva a középkor uralkodóházainak alakulására, a Báthoryak és Rákócziak politikájára, az 1848–49-es szabadságharc hőseire és a világháborúk borzalmai elől menekülők kölcsönös megsegítésére. „Ez a közös sors pedig nem volt másként az ezredfordulót követően, így napjainkban sem” – tette hozzá.

Kocsis Máté a sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakjaként jellemezte Lech Kaczynskit, akinek szerepe – mint fogalmazott – vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában.

„A magyar nemzet iránti barátsága révén mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért” – írta a fideszes politikus. Szerinte a volt köztársasági elnök halála kimondhatatlan veszteséget jelentett az egész európai közösség számára.

Jelezte: a budapesti Fidesz a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi a szoborállítást, amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat.

Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.