A pénztárosok már rég lehagyták őket – béremelést követelnek a könyvtárosok

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete hétfőn petíciót adott át a kulturális államtitkárságnak.

MN
2018. 01. 22. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb állami ágazat, ezúttal a kulturális szféra dolgozói követelnek béremelést. Kérésük nyomatékosítására a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete petíciót adott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának.

A dokumentumot 3000-en, az érdekvédelmi szervezet tagjai mellett a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók harmada aláírta.

Mint írják, a kulturális intézményekben dolgozók fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg bizonyos kiskereskedelmi láncokban a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal bíró levéltáros, könyvtáros fizetése bruttó 100 ezer forinttal kevesebb. Ekkora fizetés is csupán az országos intézmények némelyikében lehetséges: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot, és a munkatársak legalább kétharmadának a bére sem haladja meg a bruttó 180 ezret, a középfokú végzettségű munkavállalókat megillető garantált bérminimumot.

Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke az állami hírügynökségnek azt mondta: tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban a számításaik nem támasztják alá. A szakszervezet a bérpótlék 50 százalékos emelését követeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.