A rendőrség szedte le 49 éve a Beatlest a háztetőről

1969. január 30-án zenélt egy londoni háztetőn a Beatles. Ez volt a zenekar utolsó közös fellépése.

B. Kovács Gergely
2018. 01. 30. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1969-ben ezen a napon adta utolsó „koncertjét” a Beatles. Így, idézőjelben, mert az egészen hivatalos utolsó koncertdátum 1966. augusztus 29. A San Franciscó-i koncert után a zenekar úgy döntött, nem lép fel többet élőben. Ekkor már komoly alkotói válsággal küzdöttek, vagyis pontosabb, ha úgy fogalmazunk: 1960-tól végigjárták a show-biznisz minden stációját, megismerték a világhír és tébolyult rajongás összes formáját, kitanulták a menedzserek, az üzletemberek lelkivilágát, túl voltak az ártatlanság korán. Lennon kapcsolata ekkora elmélyült Yoko Onóval, a nő állandó jelenléte feszültséget generált a zenekaron belül. 1965-től kezdve számaikat sávonként, bonyolult szólamokkal, egyre több effekttel és egyre nehezebb hangszereléssel vették fel.

Miután a Beatles leállt a koncertezéssel, kísérletet tett, hogy dalait ismét élőben, utólagos feljátszások nélkül rögzítse. A terv a Get Back elnevezést kapta, mivel így próbáltak meg visszatérni a gyökerekhez. Paul McCartney szeretett volna élőben fellépni, de társai nem osztották lelkesedését. Amikor szóba került, hol rögzítsék az albumot, több helyszín is felmerült. Először úgy volt, hogy a tévé által is rögzített koncertet adnak. Amikor ez kútba esett, kezdetét vette a merész ötletelgetés: szóba került a Szahara, egy 2000 éves Amfiteátrum Tunéziában, a gízai piramisok és egy óceánjáró hajó is.

Gyakran előfordul, hogy amit ennyire túlgondolnak, az végül elveszti varázsát és elsikkad. Ez fenyegette a liverpooli zenekar ötletét is. Végül abban állapodtak meg, hogy az Apple Corps székházának tetején adnak koncertet, csak történjen végre valami. Az Apple-nek természetesen semmi köze a mai technikai óriás céghez (azt leszámítva, hogy 1978 és 1981 között Az Apple Corps és az Apple Computer pereskedett a névhasználat miatt). A londoni Savile Row 3. alatt álló épület a Beatles tagjai által alapított, több lábon álló multimédiás vállalkozás főhadiszállása volt akkoriban. A holding keretében működött az Apple stúdió is, de a cégnek volt filmes, hangfelvétel-kiadói, terjesztői és elektronikai leányvállalata is, ma pedig aktív a számítógépjátékok területén. 2010-ben a világ második leginnovatívabb zenei cégének nyilvánították, mivel ekkor dobták piacra a The Beatles: Rock Band című videojátékukat.

Az oly sok mindenben eredeti és úttörő Beatlest ezúttal megelőzte az amerikai Jefferson Airplane: a zenekar 1968. november 19-én minden előzetes bejelentés nélkül koncertbe kezdett a New York-i Schuyler Hotel tetején. Ők két számig jutottak, mielőtt a rendőrség véget vetett az előadásnak. Grace Slick később így indokolta a rögtönzött koncertet: „Olcsóbb volt kifizetnünk az óvadékot, mint felbérelni egy újságírót, aki foglalkozik velünk.”

Valószínű, hogy a Beatles ebből az esetből merített ihletet. A koncertet alaposan előkészítették, a helyszínt a stáb berendezte, és az alagsorban volt Alan Parsons hangmérnök, hogy két darab nyolcsávos magnóval rögzítse az elhangzottakat. Más Apple-munkatársak kamerákkal készültek, hogy a járókelők reakcióit rögzítsék. Útban a tetőre George Harrison és Ringo Starr visszakozott volna, de Lennon nem engedte, hogy meghátráljanak. Ebédidő környékén csendült fel a zene, és valóban sikerült meglepni a környékbelieket: voltak, akik felmentek a szomszédos háztetőkre, és az utcákon is csődület alakult ki. Mások azonban a rendőrséget értesítették, a környező bankokban dolgozók arra hivatkoztak, hogy nem tudnak koncentrálni a zajban.

A rendőrség hamar kiért, de a cég dolgozói egészen addig nem engedték be őket a székházba, amíg letartóztatással nem fenyegetőztek. A zenekar így is 42 percet tudott lejátszani, és ebben feltehetően a közeli őrsről hamar odaérkező rendőrök jóindulata is szerepet játszott, bár a felvételek végül rossz színben tüntették fel őket. John Lennon és Ringo Starr a feleségeik kabátját viselték, George Harrison pedig a Rosewood Fender Telecaster legelső példányán játszott, az amerikai gyártó neki küldött elsőként új, rózsafából készülő szériájából.

A koncert során háromszor hangzott el a Get Back, kétszer a Don’t Let Me Down, szintén kétszer az I’ve Got a Feeling és egyszer-egyszer a One After 909, illetve a Dig a Pony. Az utóbbi három háztetős felvétele fel is került az együttes Let It Be albumára. John Lennon e szavakkal zárta a koncertet: „Szeretnék köszönetet mondani mindnyájunk nevében, és remélem, sikerrel jártunk a meghallgatáson.” Let It Be címmel film is megjelent 1970 májusában, amely az album stúdiómunkálatait és a tetőkoncertet megörökítő filmfelvételek alapján készült.

A Beatles rajongói közül többen is reménykedni kezdtek, hogy az együttes átlendül a holtponton és az eseménynek köszönhetően új lendületet vesz. Nem így történt: ez volt az utolsó alkalom, hogy a négy liverpooli zenész együtt lépett színpadra, és bár még nem hivatalosan, de szeptemberre feloszlottak.

A tetőn koncertezés műfaját a Jefferson Airplane találta fel, de kétségtelenül a Beatles tette ismertté. Mára se szeri, se száma a tetőn adott koncerteknek. Csak Beatles-emlékzenekarokból megszámlálhatatlanul sok lépett fel a magasban Liverpooltól Tokióig, Ljubljanától Ontarióig. Maga Paul McCartney is adott egy koncertet 2009-ben a New York-i Ed Sullivan Színház tetején. A Beatlestől merített ihletet a U2 is, amikor az ír zenekart világszerte híressé tevő – tavaly 30 éves – zseniális Joshua Tree album Where the Strees Have No Name című nyitószámához egy Los Angeles-i italbolt tetején forgatott klipet 1987 márciusában. Az eseményre hatalmas tömeg verődött össze, a zenekar végül nyolc számot játszott, és az ideges rendőrség próbálta leparancsolni őket a magasból.

A Simpson család ötödik évadjának nyitó része is a Beatles koncertjének állít emléket. A történet szerint Homer, Sintér igazgató, Apu és Barney B-dúr nevű zenekara hatalmas sikereket ért el megalakulása után, de a siker felőrölte őket. A rossz hangulatot egy tetőn tartott koncerttel próbálják meg feldobni, amit az arra járó George Harrison így nyugtáz: „Ezt már láttam!” Homer pedig Lennon szavaival búcsúzik a közönségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.